плаж в Кипър плаж в Кипър
Снимка: PixabayИзточник: БНР

Кипър успя да постигне целта си през тази година да има повече туристи от 2021 г.

Само за първите осем месеца Кипър успя да постигне целта си през тази година да има повече туристи от 2021 г. и започва подготовката си за „трудна“ 2023 година, съобщи заместник-министърът на туризма Саввас Пердиос. Това предаде Бранислава Бобанац – кор. на БНР в Кипър.

Над 2,1 млн. туристически пристигания в Кипър от януари до август отчете Статистическата служба. Броят им е повече от регистрираните почти 2 млн. посещения за цялата 2021 г., но все още е около 80% от нивото на най-силната за кипърския туризъм предпандемичната 2019 г.

Резултатът позволява в оставащите месеци на годината кипърската туристическа индустрия да направи още един тласък за привличане на повече гости, коментира заместник-министърът на туризма Саввас Пердиос.

Рекорд поставя Франция, пристигналите от която в Кипър досега са двойно повече в сравнение с цялата 2019 година.

Значително увеличение има общо от дестинациите от Евросъюза. От тях са 40% от тазгодишните туристически посещения, което е ръст от 22% спрямо 2019-а.

Кипър ще разчита на европейските пазари за увеличаване на туристическия поток и през 2023-а, каза заместник-министър Пердиос. Тя се очертава да бъде трудна заради продължаващата война в Украйна, инфлацията, високите енергийни разходи и намалената покупателната способност на туристите.