Кипър кипърско крайбрежие
Снимка: Димитрис ВецикасИзточник: Дневник

Кипър ще плаща разходите на заразили се туристи

Рублика Кипър обеща, че всеки заразил се с COVID-19 чуждестранен турист на територията на острова ще получи парите си обратно, съобщи Би Би Си.

В писмо на правителството, публикувано на 27 май, се казва, че настаняването, лекарствата и средствата ще се възстановяват както на заразилите се, така и на семействата им.

Единствените разходи, които няма да се плащат от държавата, са за трансфера от и до летището и за обратния полет, с който ще се връщат заразените. Сред другите нови мерки за туристите е специална болница за туристи със 100 легла. За семействата на пациентите ще се създадат т.нар. хотели за карантина с 500 стаи.

Сегашният план предвижда отваряне на летищата за държави без сериозен риск. Преди няколко дни транспортният министър Янис Карузос заяви, че полетите, с които ще идват туристи, започнат на два етапа между 9 и 20 юни.

В първата група, за която ще има полети, са България, Гърция, Малта, Норвегия, Австралия, Финландия, Унгария, Израел, Дания, Германия, Словакия и Литва. От 9 юни държавите от първата група ще могат да посещават страната без карантина, но ще се нуждаят от доказателство, че не са заразени – потвърждение за негативен резултат от PCR тест три дни преди заминаването. От 20 юни този документ няма да е необходим. Тестове могат да се правят и при пристигане в Кипър срещу 60 евро, но до резултатите им ще се изисква еднодневна самоизолация в хотела.

Втората група е с Швейцария, Полша, Румъния, Хърватия, Естония и Чехия, които ще трябва да удостоверяват, че не са заразени, и след 20 юни.

Заради продължаващите нови случаи на COVID-19 в този списък не попадат засега двата най-важни туристически пазара за Кипър – Великобритания и Русия. Те, както и всички други извън двете групи, ще трябва да прекарат 14 дни след пристигането си в самоизолация.