Снимка: Karavani.bgИзточник: БТА

Карта показва свободните места на къмпинги по българското Черноморие

Карта показва свободните места за разполагане на кемпери и палатки, както и каравани, които могат да бъдат наети на къмпинги по Българското Черноморие. Инициативата, която събира тези възможности на едно място, е на платформата за устойчив туризъм Karavani.bg и стъпва на информация, споделена от над 20 къмпинга, съобщиха от платформата. Целта е през този визуален формат, свободен за използване, хората лесно и бързо да се ориентират къде могат да организират своята желана ваканция сред природата, а в бъдеще ще бъде разширен, включвайки и други части на страната.

Проучването показва още, че по Черноморието къмпингите предлагат и допълнителни активности, за да привлекат вече почиващи. На места посетителите могат да се възползват от безплатен паркинг, Wi-Fi, да хапнат в близкия ресторант, да прекарат приятно вечерта си под звездите на бар или на сцена с музикална или кино програма. От платформата отправят призив към всички туристи – да обичат природата и да имат отношение към нея и опазването й.

„Радваме се, че толкова много къмпинги откликнаха на нашите запитвания и се включиха в инициативата да покажем кои са свободните места за разполагане на кемпери и палатки на нашето море. На картата могат да бъдат видени и караваните, които се отдават под наем и през нашата платформа. Стремим се всичко, което правим, да улеснява и да популяризира все повече почивката сред природата, която е и истински пълноценната почивка“, каза основателят на Karavani.bg Николай Неков.

В подкрепа на тази мисия са и данните, които отчита платформата – почивката на къмпинг на Българското Черноморие се оказва търсена и предпочитана от все повече хора от страната и от чужбина – Великобритания, Германия, САЩ, Австрия, Гърция и др. Със старта на активния сезон интересът се увеличава и резервациите са два пъти повече, спрямо същия период през 2022 г.

Сред групите, които избират къмпинга за своята лятна почивка, са семейства с деца, които търсят спокойствието и близостта с природата; двойки, които искат да избягат от града и да се насладят на морето; хора, които работят от разстояние, т.нар. „дигитални номади“, и предпочитат офисът им да е на морето за по-дълъг период от време; българи, които живеят в чужбина, но почиват в страната.

Karavani.bg влиза в активния летен сезон и с версия на английски език, която скоро ще бъде достъпна, както и с реклама в Румъния на места за настаняване у нас, за да привлече повече туристи от северната ни съседка.

Паралелно, компанията набира и свежи инвестиции в нов рунд на финансиране, насочен към търсенето на водещ инвеститор, стратегически партньори с нови проекти и събития и микроинвеститори, които имат сходни интереси и ценности. Средствата се инвестират в разширяване на технологичния екип, в задържане и повишаване на високото ниво на клиентско обслужване, както и в развитие на пазарите в Гърция и Румъния. Миналата година компанията привлече 50 000 евро от Фонда за рискови инвестиции „Иновейшън кепитъл“ (Innovation Capital), а в следващ рунд и над 60 000 евро. Karavani.bg беше селектирана от специализираната технологична медия The Recursive сред 15-те български стартъпа, които привличат интерес сред инвеститорите, демонстрирайки потенциал за растеж.

В инициативата се включиха над 20 къмпинга, което не покрива пълния брой от къмпинги по Българското Черноморие. Картата показва актуална картина към юни 2023 г., като от платформата уточняват, че в този момент част от къмпингите са напълно запазени, а други не предлагат свободни места. Цени и условия се договарят директно с конкретните къмпинги. Едновременно с това, платформата Karavani.bg дава възможност за наем на вече разположени каравани или бунгала на къмпинги, които също не са включени в картата.