плаж в Албена плаж в Албена
Снимка: Албена АДИзточник: bTV

Какъв летен сезон ни очаква?

Прогнозните оценки показват, че очакваният брой туристи за това лято е над 7,3 млн. души. Това коментира в ефира на bTV Румен Драганов от Института за оценка и анализ на туризма на 10 юни 2019 г. Според техни оценки от началото на годината има над 140 хил. туристи повече, влезли в страната, отколкото миналата година.

Спадове се очертават от руски и от германски туристи. Едната причина е връщането на картата на дестинации като Турция, Египет и Тунис (където имаше спадове заради политическа нестабилност и тероризъм – б.р.), а другата – свалянето на самолетите „Боинг 737 Макс“ на земята заради поредица инциденти, което води до недостатъчен капацитет за полети на туристи.

По думите му ние сме имали дори по-голям спад на тези пазари, но той е бил преодолян. Според него данните трябва да се разглеждат на края на годината, за да се види дали е бил успешен сезонът.

Най-много туристи у нас идват от Румъния, следвани от Германия, Турция, Гърция и Полша. Цените за четиричленно семейство за една седмица са близки – около 900 лв.

Според доц. Драганов България предлага вече много добър туристически продукт, сравним с турския и гръцкия, като тази година се отварят няколко хотела у нас с турски мениджмънт.

Цените сега ще бъдат увеличени с 20% в края на следващия месец и ще станат с 30% по-високи през август, коментира Румен Драганов.

А започналите проверки по морето засега не са установили някакви нарушения. Инспекторите следят как се съхранява храната. Според тях ще сигнали за нарушения ще започнат да постъпват през август, когато основно има проблеми със сезонните обекти на плажа.

Бюрократични затруднения спъват наемането на чуждестранен персонал по морето, оплакват се от бранша. Туристите пък не са доволни от липсата на свободни зони по плажа.

По данни от Министерството на туризма неохраняемите плажове са 89, като скоро предстои да бъдат подписани нови два договора за стопанисването им. Това каза Василка Цанева, която е началник на отдел „Контрол на концесионната дейност“ към министерството.

Тя поясни, че само в Бургас неохраняемите са 52. Според нея министерството се стреми да ги отдава под наем или на концесия, защото това е най-добрият вариант за поддържането им.

Цанева посочи, че за миналата година има рекорден брой нарушения, свързани с „цената“ на сянката.

Цената на чадърите и шезлонгите трябва да бъде добре обявена, обясни тя.

По думите й всеки концесионер е обявил предварително цената за чадър и шезлонг, като още на процедурата за избор на концесионер по-ниската цена за сянка, дава повече точки за участващия.

Най-често са липсвали и спасители по плажовете.