граница
Снимка: Министерство на външните работиИзточник: БНТ

Как ще преминаваме през границата с Гърция и Сърбия от 1 юни?

От 1 юни пада 14-дневната карантина с Гърция и Сърбия. Това обяви премиерът Бойко Борисов, който домакинства Четиристранната видеоконферентна среща на премиерите на България, Гърция, Румъния и президента на Сърбия. От 25 май отпада и карантината за шофьорите на тежкотоварни автомобили. Декларациите ще са опростени и ще се попълват за минути.

Как ще става преминаването през границата от 1 юни с тези държави?

Декларацията ще се попълва за няколко минути, като в нея ще се посочва, че съответният преминаващ е запознат с епидемиологичната ситуация в страната на вход.

Облекчаването на мерките, по думите на премиера, се отнася за бизнеса, семействата, дипломатическите представители, хуманитарни работници и транспорта.

Мярката влиза от първи юни за Гърция и Сърбия, а се очаква да бъде одобрена и от парламента в Румъния, тъй като там правителството е в малцинство и трябва решение от тях.

Другото важно е, че от 25-и май пада карантината за шофьорите на тежкотоварни автомобили.

Също от първи юни се работи да отворят и ресторантите.

Обсъжда се уеднаквяване и на двустранните критерии за движение.

Бойко Борисов, министър-председател, заяви за БНТ на 19 май 2020 г.: „Декларацията ще има на границите такъв вид – максимално семпла, с трите имена, нямам симптоми, не съм под карантина, запознат съм със съответната епидемиологична обстановка в Р България, Сърбия или Румъния, пътувам на собствен риск, вече всички държави, които сме в ЕС, имаме важаща застраховка, така че това е ясно и съответно телефон за контакт. Горе-долу около тази декларация сме се спрели. Единственото ново, като си дадеш личната карта или паспорта, и си попълваш трите имена и телефон за контакти и заедно с паспорта даваш и декларацията? Защо? Ако се окаже, че брат ти, сестра ти, близък, да могат да те намерят, да ти кажат да се прибереш.“

Нашите сънародници от Западните покрайнини и сега могат да влизат в България, но през КПП-та „Калотина“ и „Връшка чука“, които са твърде далече от град като Босилеград. Неофициално, по информация на наши източници, КПП „Олтоманци“, което е срещу Босилгред, има граничари както от България, така и от Сърбия, но няма български санитарни инспектори, които да го обслужват и поради това трафикът не върви.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: „Влизат още преди две седмици започнахме тази инициатива със Сърбия, с Румъния също имаме такава договорка, знаете, за пограничните работници. От това, което се договориха, знам за този казус, има една фирма, която твърди, че не попада в 50-те км., иначе мярката работи и те влизат. Всъщност точно това беше целта все пак тези хора, наши сънародници, които живеят там, работят тук, да могат да минават. С МВР сме в контакт и влизат, а иначе от 01.06, както се разбрахме на двустранна основа със Сърбия, ще паднат по-голямата част от ограниченията, така че ще им бъде още по-лесно и на тях.“

България има готовност да въведе облекчения при пътуването и със страни като Австрия и Германия, обяви премиерът в синхрон с препоръката на ЕК по пакета за транспорт и туризъм – страните-членки, които имат сходни епидемиологични обстановки, да започнат поетапно реципрочно облекчаване на мерките.