турист с маска турист с маска
Източник: infotourism.net

Как Германия спасява „малкия туристически бизнес“

„Г-жа Меркел действително ни помага – казва Бернхард Друба, директор на туристическата агенция Perelingua Sprachreisen. – В неделя, 29 март, попълних в интернет специален формуляр (дори без електронен подпис) и в понеделник вечерта в банковата ми сметка постъпиха 9000 евро. Никога не съм получавал толкова бързо пари от държавата“.

Мащабната програма за помощ на бизнеса беше приета от правителството само за три дни, съобщава infotourism.net.

„Този превод спаси моята фирма, тъй като от средата на март нямам запитвания, поръчки и, разбира се, приходи – продължава Друба. – Тези, които бяха планирали пътуване през лятото и бяха направили първа вноска, почнаха да си искат парите обратно. Успяхме да убедим много клиенти да презаверят пътуването си за по-късна дата и да оставят депозита си в агенцията.“

Компаниите с персонал от 5 до 15 човека получиха по 15 000 евро. Освен това държавата плаща на служителите им т.нар. Kurzarbeitergeld (краткосрочна заплата), която е в размер около 65% от последната заплата, в продължение на три месеца.

Тази помощ дава възможност да се избегнат бързите съкращения от работа – нещо, което се случва в САЩ.

Освен това е взето решение, че вместо да се връщат пари на туристите, предплатили пътуването си преди 8 март, ще им бъдат давани ваучери за бъдещи пътувания с валидност до края на 2021 г. Ако ваучерът не бъде използван, туристическата компания ще трябва да върне на клиента платената от него сума.