плаж на Златни пясъци плаж на Златни пясъци
Снимка: Юлиана НиколоваИзточник: bTV

Къде ще почиваме през лятото и колко ще ни струва ваканцията?

В края на март много от нас вече се замислят за лятната си почивка – България или чужбина да изберем, море или планина и колко ще ни струва ваканцията. В същото време хотелиерите по Черноморието очакват труден сезон и затова опасенията са, че цените ще растат.

Спадът е спрямо предходните два сезона, които бяха успешни за бранша. По-малко записани туристи към момента има основно в Слънчев бряг и съседните курорти. За да компенсират липсата им, хотелиери масово удължават ранните записвания до края на април, дори май. Тези оферти са обичайни за януари и февруари.

Популярни стават записванията в последния момент, особено сред младите хора, които често резервират почивка в началото на седмицата за края й. Така все по-често правят и българите, на които всички разчитат това лято.

В един от хотелските комплекси в Поморие са вдигнали цените за лятото с 15%. Апартамент със закуска започва от 200 лева на вечер и стига до 360 лева в пика на лятото. Въпреки това има туристи – основно руснаци.

С не толкова добри прогнози за лятото са в Слънчев бряг, Равда и Несебър. Там са вдигнали цените минимално. Така двойна стая през юни е между 120 и 160 лева, а през юли и август – 200-250 лева. Липсата на туристи обаче ще ги накара да направят допълнителни отстъпки, признават хотелиери.

Основно български туристи вече са направили резервации в комплекс Нестинарка край Царево. Цените скачат с 5% всяка година и това лято студио излиза между 160 и 180 лева на вечер. В най-южната морска община дори се хвалят с ръст от 7%.

Дали българите преоткриват Черноморието и как ще почиват това лято ще стане ясно в края на сезона. Най-важното е времето да е хубаво и да не е дъждовно като миналото лято.

„Цените са в много голям диапазон и има значение дали ще почиваме през юни, август или септември. Затова говорим за три сезона – нисък, среден и висок. Всеки може да си избере. В последно време забелязваме, че българите все по-често пътуват през уикенда, с по-малък престой“, коментира доц. Румен Драганов от Института за оценки и анализи в туризма в предаването Тази събота по bTV на 30 март 2019 г.

Според данни от 2018 г. българите предпочитат да почиват у нас.

В същото време българите посещават най-много близки, роднини и приятели, а веднага след това се нарежда почивката на море. Любопитното е, че на трето място се нарежда културният туризъм.

Ако почиват в чужбина, българите предпочитат Гърция и Турция. Следват Румъния, Сърбия и Германия.

Според проучванията българите харчат за почивка у нас средно около 644 лева, а в чужбина – 1062 лева. Тези суми обаче са различни в зависимост от категорията звезди на хотелите.