изложба експонат в изложбата „Еден – дизайн от стъкло за интериора” на Веселина Гекова
Източник и снимка: Фондация Св. Св. Константин и Елена

Изложба „Еден – дизайн от стъкло за интериора” на Фондация „Св. Св. Константин и Елена”

Открива се изложбата „Еден – дизайн от стъкло за интериора” на Веселина Гекова – стипендиант на Фондация „Св. Св. Константин и Елена” по програма „Изкуства”.

Притчата за изгонването на Адам и Ева от Рая в изложба от стъклени форми.

Изложбата „Еден – светлинна инсталация на форми от духано стъкло” на младата художничка Веселина Гекова, която спечелили финансиране по стипендиантска програма „Изкуства” на Фондация Св. Св. Константин и Елена”, ще бъде представена в Галерия “Графит“ в гр. Варна.

Откриването на експозицията ще започне в 18:30 ч. на 18 юни 2018г. Младата авторка показва пред публика проект, вдъхновен от библейската притча за изгонването на Адам и Ева от Рая. Символите на змията, светлината на пробуждането и градината на изобилието са претворени чрез стъклени пластики, аранжирани като светлинни инсталации. Творбите са създадени в ателието на НБУ, в стъкларската фабрика за духано стъкло в град Светла над Сазава – Чехия и в стъкларската фабрика в гр. Белослав, област Варна.

Веселина Гекова споделя: „Най-голямата ми страст е изкуството, пресъздадено чрез светлина, цвят и форма. Стъклото е материалът, който използвам най-често в артистичните си разработки поради неговата прозрачност и свойство да отразява и пречупва светлината. С изложбата Еден представям метафората за еволюцията на човешкото самосъзнание.”

Веселина Гекова е завършила бакалавърска програма „Пластични изкуства“ в Нов Български Университет. Специализирала е програма „Изящни изкуства” в Лондон.

Изложбата „Еден” се реализира по програма „Изкуства” на Фондация Св. Св. Константин и Елена с финансовата подкрепа на „Куадрант Бевъриджис” АД.

Експозицията може да бъде видяна от 18 до 30 юни 2018г в Галерия „Графит“, гр.Варна.