Сините камъни над Сливен Сините камъни над Сливен
Снимка: WikipediaИзточник: БТА

Изготвят интерактивна карта на туристически маршрути в планината край Сливен

Интерактивна карта на туристически маршрути в планината край Сливен подготвя експерт от общинския отдел „Екология“. Мария Диловска възнамерява до края на годината картата да бъде съставена, тя ще бъде достъпна през всяко електронно устройство чрез официалния сайт и другите информационни канали на Община Сливен. Всеки туристически маршрут може да бъде свален и използван офлайн на GPS устройство или смартфон. Всичко ще бъде дигитално, без използване на хартия.

В интервю за БТА Диловска разказа, че иска да постави акцент върху зоните в обхвата НАТУРА 2000 и биоразнообразието – по този маршрут туристите могат да срещнат интересни и значими видове. Така освен за пешеходен туризъм, бягане и колоездене, туристите могат да се докоснат до уникалността на природата в региона.

За проекта, който е по нейна идея, няма финансиране и е на доброволни начала. Тя търси съмишленици, с които да обхожда маршрутите, както и природолюбители, които с мобилните си телефони, смартфони или с камери да направят снимки и видеа, за да се събере по-богат и разнообразен илюстративен материал.

Най-популярните туристически маршрути са Хайдушката пътека и пътеката до природния феномен Халката. Около десет са официалните маршрути в Природния парк „Сините камъни“. Има маркировки, направени от парка, туристическо дружество. По думите й голям интерес представляват и веломаршрутите, които смята да опише на следващ етап от проекта.

До момента е успяла да организира шест разходки. Събрани са първите снимки и видеоклипове от красиви и живописни места, както и на представители на флората и фауната, които ще бъдат използвани за съставянето на интерактивната карта с планински маршрути. Сред тях са връх Голяма Чаталка, водопадът по Равна река, цветето перуника, катерица. Разходките се осъществяват през делничните дни. В тях могат да се включат планинари, природолюбители, членове на туристически дружества, всеки пълнолетен гражданин, който обича двигателната активност.