Банско ски Банско
Снимка: Община БанскоИзточник: debati.bg

Иван Кадев, кмет на Банско: Ще разчитаме на българските туристи този зимен сезон

Кметът на Банско Иван Кадев в интервю за debati.bg на 11 август 2020 г.:

Банско е водещ български зимен курорт. В условията на пандемия готови ли сте да започнете сезона навреме и какви ще са основните предизвикателства тази година?

Бих искал да подчертая, че Банско е целогодишен курорт. Ние посрещаме гости от страната и чужбина през всички сезони. Банско има какво да предложи на туристите за пълноценно и интересно прекарване на времето. С други думи, готовността ни е постоянна. Разбира се, тази година е различна.

Това, което зависи от нас и от туристическия бизнес в общината вече е направено и ще продължим в същата посока – стриктно спазване на предписанията. Смятам, че всички се отнасят достатъчно отговорно и вземат необходимите мерки – в местата за настаняване, заведенията за хранене, търговските обекти и на спортните съоръжения.

През м.август нощувките са с 30% по-малко и опасенията, че няма да има летен туристически сезон в Банско не се оправдаха. Напротив – много българи и чужденци избраха града и планината за почивните дни и отпуските си.

Зимният сезон се обуславя от фактори, които са извън нашия контрол, особено тази година. Още не е ясно за никого при какви условия и от кои страни туристи ще могат да посещават България, така че е трудно да се правят прогнози. Надяваме се обстановката да се нормализира постепенно, очакваме и още повече български туристи да дойдат в Банско през зимата. И досега те са най-многобройните ни гости – ¼ от всички реализирани нощувки през зимата са на българи.

Как икономиката в общината е засегната от кризата? Предвиждат ли се конкретни мерки за подпомагане на бизнеса?

В Община Банско основният икономически дял се пада на туризма, а той пострада най-много. Зимният туристически сезон беше прекратен рязко и доста време след това не беше възможно да се възобнови работата в туристическите обекти. Такова беше положението и в производствените предприятия, които също понесоха загуби. Ръководството на общината, съвместно с Общинския съвет, предприе незабавни действия за облекчаване финансовите тежести за бизнеса и гражданите чрез временно прекратяване или намаляване събирането на някои местни такси, удължаване сроковете за плащане на задължения към общината, прекратяване действието на „синята зона” за паркиране, промяна в начина на заплащане на таксите в детските градини. Най–важното, което успяхме да направим, е, че с програмата си за лятото и предприетите мерки за безопасност, възобновихме туризма, търговията, услугите.

Банско е домакин на много културни събития, успяхте да реализирате и тази година традиционния джаз фестивал, въпреки предприетите мерки за борба с коронавируса. Какви други събития планирате в сферата на културата?

В края на лятото можем да се похвалим с изключително богата програма, която успяхме да организираме и без изключение да изпълним при спазване на задължителните превантивни мерки. Освен джаз фестивала, жителите и гостите на Банско имаха възможност да гледат и слушат постановките и концертите на Благоевградската камерна опера и на Държавна опера Варна, да гледат най-добрите филми в рамките на Лятната киномания под звездите, да се радват на изпълненията на самодейците от общината на два големи концерта. Всеки уикенд от началото на юли до края на септември се провеждат.

Културните вечери „Традиции и изкуство”, всяка седмица в Туристическия информационен център се подрежда нова изложба. Домакинствахме на държавни първенства по мотокрос и канадска борба, на международно колоездачно състезание, както и на юношески турнир по футбол с над 70 отбора от цялата страна. Подкрепихме инициативата на туристическия бизнес за кулинарен празник на открито, на който беше представена уникалната банска кухня.

С това не се изчерпва летния календар за културните и спортни събития, докато е възможно те да се провеждат на открито. За националните празници през м. септември сме подготвили интересна програма, в гр.Добринище ще се проведе ежегодния фолклорен фестивал, ще домакинстваме на ретро парад на автомобили и шах турнир, ще отбележим годишнини от рождението на трима от най-известните представители на Банската художествена школа, ще се преклоним пред подвига на четата на Радон Тодев. Най-скъпият ни предстоящ празник е началото на новата учебна година. Имаме всички основания да се гордеем с многообразието и високото ниво на културния и социалния живот в Банско.

Надяваме се обстановката по целия свят и у нас да се нормализира, за да върнем живота в обичайното му русло и да възобновим общуването си без сериозни ограничения.