летище Бургас летище Бургас
Снимка: летище БургасИзточник: радио "Фокус"

Иван Иванов, БРТК: По предварителни данни се очаква скромен ръст на туристи в региона от 1.55%

По предварителни данни се очаква скромен ръст на туристи в региона от 1.55%. Това каза за радио „Фокус“ – Бургас Иван Иванов, председател на Бургаска регионална туристическа камара (БРТК) на 9 април 2019 г.

По думите му данните носят информация за планираните полети към 31 март 2019 г.

„Доминират пазари като Австрия, където ръстът е 25%, Естония – 46%, Чехия – около 21%, Ирландия – около 40%, Израел – 11%, Полша – 13%, Англия – 14%. За Украйна ръстът е много голям – 72%“, отбеляза Иванов и добави, че за друга част от пазарите се наблюдават съществени спадове.

„На първо място това е Германия, където спадът е с 25%, на второ място е Франция – с 37%, Италия – 74%, Кувейт – 60%, Латвия – 36%, Литва – 35%, Швеция – 24%, Швейцария – 24%, Турция – 69%“, каза още Иванов.

Според него основните причини за малкият ръст на планираните полети са няколко.

„На първо място, нашият туристически бранш и Министерството се успокоиха, че ръстовете и търсенето на българския туристически продукт ще бъдат вечни, но видимо се излъгаха. Второ, успокои се съвременната геополитическа обстановка. Трето, много агресивна е рекламата, която провеждат Турция, Египет, Тунис, Мароко, Малта, Кипър и Гърция“, обясни Иванов.

Той добави, че друга основна причина за ниския ръст е безвизовият режим, който предложиха Турция и Египет за периода от месец април до месец октомври.

„Намалиха се летищните такси, намали се цената на керосина. Агресивната реклама и предприетите мерки от страна на Република Турция, пренасочиха туристопотока към тази дестинация“, каза още Иванов.