Истанбул, Турция Истанбул, Турция
Снимка: TRTИзточник: БТА

Истанбул и Анталия са в първата петица на 100-те най-посещавани градове в света, според Euromonitor International

Компанията за маркетингови изследвания Еuromonitor International включва два от най-популярните градове на Турция – Истанбул и Анталия – в първата петица на най-посещаваните 100 градове в света.

По данни на Еuromonitor International броят на туристите, посетили Истанбул само за една година (2023 г.), се е увеличил с 26 на сто в сравнение с предходната година (2022 г.).

По този показател мегаполисът Истанбул, който е поставен на 5-то място, е задминал Дубай и Лондон, допълва компанията.

На четвърто място е посочена Анталия, която едни наричат „безименния туристически герой“, а други – „перлата на турския туризъм“.

Анталия е една от популярните дестинации на Турция за почивки и туризъм в района на Източното Средиземноморие. През изминалата година е посетена от 16,5 млн. туристи, което представлява 12 пъти повече от постоянното й население. Между чуждестранните туристи, посетили Анталия през изминалата година, на първите три места са туристите от Русия, Германия и Великобритания.

В Анталия е постигнат 29 процента ръст в туризма през 2023 г., съобщиха за БТА от Дирекцията за култура и туризъм на Анталия, която участва със самостоятелен щанд на международното туристическо изложение EMITT, което се проведе миналата седмица в Истанбул. Предварителните заявки за 2024 г. показват, че броят на туристите на Анталия значително ще надхвърли досегашните.

По данни на турското министерство на културата и туризма, огласени на EMITT-Истанбул, през 2023 г. Турция е била посетена от 56,7 млн. туристи и са получени 56 млрд. долара приходи.