София
Снимка: Столична общинаИзточник: 24 часа

ИПИ: Възход на градския туризъм

Туризмът без съмнение беше отрасълът на българската икономика, засегнат най-тежко от ковид пандемията и ограничителните мерки. Спирането на полетите, изчезването на чужденците и страхът от заразяване на публични места доведоха до невиждан спад на туристите, нощувките и приходите до степен, че години икономически ръст в туристическите общини беше изтрит. Това е мнението на Адриан Николов, Институт за пазарна икономика, за „24 часа“.

Руската война в Украйна също имаше своето негативно отражение. Въпреки това показателите за лято 2023 г. сочат почти пълно възстановяване на равнищата преди кризата.

Слуховете за смъртта на онлайн платформите за краткосрочен наем също изглеждат силно преувеличени.

Сравнението на общия брой нощувки за петте месеца на активен летен сезон по Черноморието между май и септември сочи почти пълно възстановяване – през 2019 г. реализираните през този период нощувки в страната като цяло са били малко под 21 млн., през 2023 г. – 19,7 млн.

Въпреки че в двата най-активни месеца все още има по приблизително 100 хил. нощувки по-малко в сравнение с 2019 г., ако тенденциите останат в същата посока, 2024 г. ще надскочим равнищата отпреди кризата.

Това вече се е случило при общия брой пренощували, които през петте летни месеца са били 5,4 млн. души за 2023 г., в сравнение с 5,2 млн. души за 2019 г.

Важно е да отбележим също, че тази динамика се случва на фона на намаляване и на броя на чуждите посетители от 3,1 млн. души през лятото на 2019 г. до 2,7 млн. души през 2023 г. С други думи, годините на ковид и войната все пак са се отразили в спад на популярността на страната за чужденците през летния сезон, но част от спада е заместен от повече летуващи българи.