Кюстендил празник в Кюстендил
Снимка: Община КюстендилИзточник: Радио „Фокус“

Интересът на чуждестранните туристи е насочен към културно-историческите обекти в Кюстендил

Интересът на чуждестранните туристи е насочен към културно-историческите обекти в региона, заяви Десислава Петрова, Туристически информационен център – Кюстендил.

Експертът към Туристически информационен център – Кюстендил Десислава Петрова, в интервю за радио „Фокус” – Кюстендил на 23 юли 2019 г.:

Фокус: Каква е основната функция на Туристическия информационен център в Кюстендил?
Десислава Петрова: Туристическият информационен център предоставя подробна информация за настаняване в хотели, туристически бази с реставрирани къщи, къщи за гости или частни квартири. Всички, предимно гостите на града, по всяко време и в почивните дни могат да получат информация и за работния график на местните музеи и екскурзоводски беседи за паметниците на културата, информация за предстоящи културни събития от календара за месеца, както и за транспорт, маршрути за различните видове туризъм и занаяти. Информационният център обединява звената, работещи в сферата на туризма и ще допринася за развитието на Кюстендил като вече утвърдена туристическа дестинация.

Фокус: Какви услуги се предоставят в центъра?
Десислава Петрова: Ние популяризираме както услугите на туризма в Кюстендил, така и на областта. Предоставя се и информационно обслужване, което е ориентирано към пълната и изчерпателна информация за характера на самата дестинация и за предоставяните услуги, които са по отношение на всички елементи на туристическата система, в това число и средствата за подслон и тези за хранене, природните и културни забележителности и още много други.

Фокус: Какви хора като туристи са дошли при вас и са поискали някаква информация по отношение на туризма?
Десислава Петрова: Да, водим такава статистика и до този момент Туристическия информационен център е бил посетен от 616 души, като българите надхвърлят 400 човека, а чужденците са 278. Преобладават руснаци, англичани, немци, македонци, американци има, голям брой китайци, италианци, холандци.

Фокус: От какво се интересуват българските туристи и от какво чуждестранните?
Десислава Петрова: Българският турист по-скоро се интересува от неща, които е видял в интернет, прочел някъде и се интересува от местността Ючбунар по-скоро, и от Късноантичната и Средновековна крепост „Хисарлъка”, която се намира на едноименния хълм. Чуждестранните туристи се интересуват от планината, от водопада Полска Скакавица, чели са и за моста в село Невестино – Кадин мост и са с по-културно-историческа насоченост за посещенията тук. Такава информация искат да добият.

Фокус: Предоставяте ли конкретни изработени маршрути, по които могат да минат туристите?
Десислава Петрова: Имаме карта, с която помагаме те да бъдат насочени правилно, разработили сме си я и на нея сме посочили по – значимите туристически обекти, които са на територията на Кюстендил и при едно посещение те я получават напълно безплатно, както и всеки един материал, който се раздава тук, е безплатен. По тази карта се ориентират по един изключително лесен начин, защото картата е разработена по много достъпен и разбираем начин. И тя, както и повечето материали в туристическия информационен център, е двуезична – на български и на английски.

Фокус: Чрез мобилно приложение може ли да се ползват тези услуги, карти?
Десислава Петрова: Община Кюстендил не е разработила самостоятелно такова мобилно приложение, но затова пък ние работим с „Изи травел”, които имат вече няколко такива продукта, които са през мобилно приложение и със сканиране на код могат да бъдат разглеждани отделни части от забележителностите на Кюстендил. Също така сме и част от мобилното приложение, което е към Министерство на туризма „Аз обичам България”.