Ангелкова в Банско кметът на Банско Георги Икономов, министърът на туризма Николина Ангелкова и Бисер Михайлов, областен управител на Областна администрация Благоевград
Източник и снимка: Министерство на туризма

Институциите са готови за началото на зимния сезон 2016/2017

Институциите са готови за началото на предстоящия зимен сезон. Това стана ясно по време на работна среща в град Банско на 2 ноември 2017 г., инициирана от министъра на туризма Николина Ангелкова, в която участваха Бисер Михайлов, областен управител на Благоевград, Георги Икономов, кмет на Банско, Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП), както и представители на „Гранична полиция“, МВР, Българска агенция по безопасност на храните, дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, Агенция „Пътна инфраструктура“, БЧК, на бизнеса и др.

Събрали сме се, за да разберем каква е готовността на контролните органи според техните правомощия, както и на бранша, за да посрещнем всички очаквани чуждестранни и български туристи, каза министър Ангелкова. И заяви, че предвижданията са между 5 и 10% повече гости да посетят страната през предстоящия зимен сезон. Тя допълни още, че традиционно интерес има от съседните държави Гърция, Турция, Сърбия, Македония и Румъния. Повече туристи очакваме и от Великобритания и Германия, регистрираме нарастване на записванията от Белгия, Австрия и Италия, независимо че са познати дестинации за зимен туризъм, каза още министърът. И коментира, че това ни дава основание да смятаме, че ще постигнем увеличението, което планираме.

През зимен сезон 2016/2017 г. всички институции отчитат по-малко нарушения в сравнение с предишната година, заяви министър Ангелкова пред медии в Банско. За идващия сезон МВР е организирало съвместни патрули с румънски и гръцки полицаи, отделно ще бъдат командировани служители от други компетентни органи.

По отношение на категоризацията и прекатегоризацията на обектите министър Ангелкова каза, че преди окончателното решение по служебен път ще се проверява дали даденият обект е платил местните си данъци и такси. Ако те не са внесени ще се отказва прекатегоризация, съобщи министърът на туризма. Тя припомни, че следващата седмица ще се обяви процедурата за Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), така че всички системи в държавата да си говорят.

Пред участниците в срещата министър Ангелкова информира, че предстоят промени в Закона за туризма, които са разделени в две части и до края на месеца първата ще бъде внесена в Народното събрание. Първата част от измененията е свързана с транспониране на Европейската директива за пакетни пътувания и с намаляването на административната тежест, където ще отпадат редица удостоверителни документи, които до момента са изисквани за категоризация и прекатегоризация на местата за настаняване и хранене, така че процедурата ще бъде значително улеснена.

След приемането на първите промени ще бъде изменена и наредбата за категоризация и прекатегоризация на местата за настаняване и хранене. Ще бъдат премахнати множество изисквания, които не отговарят на съвременните условия, но ще се запази нужното високо качество, каза министър Ангелкова. Важна част от предстоящите промени е и създаването на звено за контрол към Министерството на туризма. Надяваме се то да започне да функционира около март следващата година, заяви министърът. И посочи, че всичко, което касае потребителите, включително туристически услуги, си остава в правомощията на КЗП.

Текстове за планинския туризъм са включени във вторите промени на Закона за туризма, по които се работи. Те са по предложение на тематичната работна група към министерството, която заседава през лятото. Нейната цел бе да се намери консенсус и балансирано решение за всички участници, така че да се създадат условия за изграждане на нови писти и съоръжения, каза министър Ангелкова. Тя допълни още, че във вторите промени освен планински туризъм ще бъдат регламентирани условията за къмпингуването и статута на националните курорти.

Относно Банско министърът посочи, че всички писти са категоризирани от ведомството съобразно тяхната степен на сложност. Ще продължим да ги проверяваме и ще следим дали са спазени изискванията на наредбата за информационна обезпеченост с цел осигуряване на безопасността и максимално добри условия и висококачествен продукт за туристите, посочи министър Ангелкова.

От компетентните органи обясниха, че мерки срещу шума се взимат, правят се проверки и при необходимост са давани нужните предписания. Те увериха, че контролът по шума ще продължи да е засилен и ще се извършват необходимите дейности.

Миналата зима отчетохме най-силния си сезон, съобщиха от „Юлен“- фирмата концесионер на ски зоната в Банско. Те обясниха, че в момента върви нормална подготовка за сезона и профилактика на лифтовете, като се подготвя и системата за изкуствен сняг. Планира се на 16 декември да бъде официалното откриване на тазгодишния зимен сезон.

Ще предложа в Банско да се проведе една от 6-те кръгли маси, на които ще се обсъждат винено-кулинарните дестинации, град Банско и неговите традиции са част от тях, заяви министър Ангелкова. Тя припомни, че идеята за 12 дестинации бе представена от Министерство на туризма и Министерство на земеделието, храните и горите. Очаква се в средата на 2018 г. проектът за винено-кулинарните дестинации да бъде финализиран и дигитализиран.