Източник и кадър: bTV

Илин Димитров: : Зимните ни курорти са пълни въпреки топлото време

„Въпреки топлото време зимните ни курорти са пълни, а анулираните резервации са много малък процент.“ Това каза в интервю за bTV служебният министър на туризма Илин Димитров на 16 януари.

„Това затопляне не е само в България, то е в цяла Европа. Много от зимните курорти в Европа не отвориха или го направиха с ограничен капацитет. Мога да похваля нашите зимни курорти Пампорово и Банско. В Пампорово бяха направили малко чудо – въпреки топлото време имаше 7 оборудвани писти. Същата е ситуацията в момента и в Банско, те се подготвят за старта на Световната купа по сноуборд“, подчерта министърът.

На въпроса дали не трябва да се отложи откриването на сезона в зимните курорти заради изместването на зимата той отговори: „Министерството на туризма не определя кога започва сезонът. Това е символично откриване и си е традиция. Зимните курорти не са само ски. Оказа се, че където е добре развит спа туризмът, има ръст на посещенията.“

Димитров напомни, че има уеб камери, на които всеки може да провери в кой курорт колко сняг има в момента.

Служебният министър на туризма Илин Димитров заяви желание да бъдат направени корекции в Плана за възстановяване и устойчивост за насочване на повече средства към туристическия сектор. Той коментира, че този план е правен от няколко правителство и сектор туризъм е останал настрани. „Ако имаме възможност и можем да го променим, аз активно ще настоявам,“ каза Димитров.

„Нито един лев не е предвиден специално за туризъм, планът е за цялата икономика. Туризмът е допустим за кандидатстване. Ако имаме възможност да го преработим, ние ще успеем да насочим повече средства за сектора ни“, добави той.

Илин Димитров коментира още, че туризмът в България се възстановява добре след COVID пандемията – през 2019 г. туристите у нас са били 7 740 000, 5 356 000 през 2021 г., 6 976 000 през 2022 г. Въпреки войната и въпреки трудностите, ние вървим напред. Аз очаквам през следващата година да задминем 2019 г. по пазари“, каза той.

Министърът на туризма отчете, че през януари тази година има около 537 000 регистрации на туристи, което е с около 100 000 повече от тези за януари 2022 г. Той коментира, че над 60 % от туристите в България са българи.

Димитров добави, че очаква през 2023 г. приходите от туризма да са 8,5 млрд. лева.

Гледайте целия разговор във видеото: