Източник и кадър: Bloomberg TV Bulgaria

Илин Димитров: Случаят с Мъск изцяло кореспондира с кампанията за реклама на България

Случаят с публикуването на снимка на Белоградчишките скали от основателя на Tesla и SpaceX Илон Мъск и последвалата покана от Министерството на туризма той да посети България имаше голям и позитивен ефект за региона. Туризмът очаква рекорден зимен сезон като цените ще са с до 20%-30% по-високи. Това каза Илин Димитров, министър на туризма, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria на 24 ноември 2022 г.

„Като министър на туризма нямаше как да не отиграя вдигнатата топка – реално погледнато, с два поста и един туит не сме слизали от всички водещи заглавия и това струва нула лева на министерството.. Това изцяло кореспондира с нашата кампания за реклама и популяризиране на България – за 2023 г. сме заложили в бюджета да ни посетят 300 блогъри, влогъри и журналисти. Трябва да се дигитализираме и да влезем в телефоните на хората.“

Министерството на туризма е изпратило официална покана към Мъск, както и към създателите на играта Elden Ring – с която Мъск обърка пейзажа на Белоградчишките скали – с идея за провеждане на косплей фестивал в региона, каза Димитров.

Министерството ще продължава да инвестира в реклама на сектора чрез социални мрежи, а в момента се подготвя и новата стратегия за 2023 г., която трябва да включва повече B2B срещи в други държави, каза Димитров. България трябва да стане и партньор на световните туристически изложения, в които участва, тъй като това дава много повече възможности. Страната вече е партньор на изложението в Полша и е изпратила заявки за това за Берлин и Лондон, но ще трябва да отдели сериозни средства, каза Димитров. България изостава значително от бюджетите за реклама на съседните Гърция и Турция, които харчат съответно 250 млн. и 430 млн. евро.

„Ние имаме 18 млн. лева за реклама – от тях 6-8 млн. отиват за изложения и ние оставаме с 10-12 млн., което реално е нищо.“

Заради голямото разнообразие на природни и културни забележителности в България е трудно да се избере един фокус за реклама и развитие, смята Димитров. Преди да се инвестира в даден регион, трябва да се провери какво може да поеме наличната там туристическа инфраструктура. Освен зимния и морски туризъм, трябва да се наблегне и на целогодишните културно-историческите маршрути като спа и винен туризъм.

Министерството очаква рекорден зимен сезон с между 5%-15% повече туристи след агресивната рекламна кампания за зимните курорти. Принос за това има и ограниченията на цените на тока и намалената ставка от 9% ДДС, каза Димитров.

„Помага ни и геополитическата ситуация – всички европейски курорти около нас поскъпнаха значително, ние успяхме да удържим цените с много малки ръстове от 20%-30%, а не в пъти както в курортите в Централна Европа.“

Дългогодишните проблеми с персонала в сектора остават. Над 8 000 бежанци са започнали работа в сферата на туризма, а се разисква и подписване на рамково споразумение между турски и български браншови организации за обмяна на кадри.