Варненска туристическа камара лого
Снимка: ВТКИзточник: радио „Фокус“

Илин Димитров: Много от хотелите стимулират материално служителите си да се ваксинират

Мерките срещу COVID-19 в хотелите се спазват, а и повече от работещите ги спазват, защото те осъзнават, колко е важно това. Това заяви Илин Димитров, член на управителния съвет на Съюза за стопанска инициатива и председател на Варненска туристическа камара, във връзка с перспективите и предизвикателствата пред туристическия бранш в края на летен сезон 2021., предаде репортер на радио „Фокус“ – Варна.

Димитров допълни, че за сметка на това повечето туристи не спазват мерки.

„Но от работещите, почти няма място, където да видите човек без маска. Много от хотелите стимулират материално служителите си да се ваксинират като в Албена дори имаме стикери – единственият 100 % ваксиниран персонал в България, което е една отговорна политика спрямо кадрите.

Мерките се спазват, но това трябва да става и от двете страни. И от туристите, и от работещите“, коментира още Илин Димитров.

По отношение на икономическите мерки в помощ на бизнеса, Димитров заяви, че най-популярната е 60/40, която е прераснала в 80/20.

„Тя е много подобна на държавите около нас.. На много места беше удачна и помогна много на хотелите да се стабилизират.

Има една друга мярка, която не е толкова популярна, но е много важна и това е субсидирането на чартърните седалки с 35 евро за полетите. Това не е стандартната Covid-19 мярка, но е добра за стимулиране на заетостта и пълненето на самолетите. Това дава едно преимущество на туроператорите, с които ние продаваме“, каза в заключение Илин Димитров.