СПА
Снимка: Дизайн Скуад ООДИзточник: БНР

Илин Димитров: Балнео и СПА туризмът могат да станат гръбнакът на сектора

Балнео и СПА туризмът могат да станат гръбнакът на сектора. Лечебният туризъм може да се предлага и в зимните курорти. Това каза служебният министър на туризма Илин Димитров. Поради липсата на сняг хотелиерите станаха много изобретателни. Те предложиха различни решения, сред които много екстравагантни варианти като рисуване с утайка от вино, например, посочи Димитров. Този януари е с по-добри показатели от предишната година, която беше рекордна, допълни ресорният министър.

Българският турист е водещ и основен партньор на сектора, отбеляза Димитров в ефира на БНР на 7 февруари 2023 г. Над 65% от туристите и през лятото са българи. Спрямо 2019 родните курортисти са се увеличили с 450 000 души като регистрации. Те избират нашия продукт, въпреки че няма вече ограничения и могат да отидат в чужбина, защото е добър, позочи министърът.

Резервациите за лятото у нас леко изостават спрямо предишни години, но се надяваме да наваксаме, каза още Димитров. Той обвързва закъснението със световната тенденция в туризма за резервации в последния момент.

За да сме по-конкурентоспособни, са необходими повече средства в сектора, каза Димитров, като подчерта, че апелира за това от първия ден, в който стъпва в министесртвото. За да може да се състезаваме с държавите около нас, трябва да имаме адекватна финансова рамка, категоричен е той. Димитров направи сравнение и посочи, че в конкурентните държави се отделят 20-25 пъти повече пари за туризъм, а туристите са само със 7-8 пъти повече, отколкото у нас.

Чуйте повече от разговора на Даниела Стойнова с Илин Димитров: