работна среща
Източник и снимка: Министерство на туризма

Хотелиери търсят съдействие от вицепремиера Марияна Николова за облекчаване на кредитите им

Хотелиери от Северното Черноморие настояха вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова да им съдейства пред Асоциацията на търговските банки браншът да предоговори условията по кредитите си. „Още следващата седмица ще инициирам работна среща с представителите на банковия сектор, за да коментираме възможностите за облекчаване на финансовите условия. Ще поставим искането ви да се осигури по-дълъг период на отлагане на кредитните задължения“, заяви вицепремиерът Николова. Тя уточни, че това ще е още една мярка в подкрепа на отрасъла за преодоляване на последиците от пандемията.

Бизнесът посочи, че в момента финансовите институции ги определят като рисков сектор, което е трудност при предоставянето и предоговарянето на кредити. Секторът не трябва да се поставя под знака като рисков, след като той има толкова перспективи, подчерта вицепремиерът.

В момента заетостта на местата за настаняване, които работят в най-големите ни курорти по Северното Черноморие, е около 20%, информираха от Съюза на хотелиерите в Златни пясъци.

Министърът подчерта, че наблюденията й сочат, че всички хотели работят при спазване на мерките за социална дистанция и дезинфекция и по този начин гарантират безопасността на туристите. Именно фактът, че страната е сигурна дестинация, трябва да е основен акцент за привличане на туристите.