дъжд в морето дъжд в морето
Снимка: pixabayИзточник: Нова телевизия

Хотелиери се оплакват от отлив на туристи заради лошото време

Заради лошото време по Черноморието хотелиери се оплакват от отлив на туристи.

Можем ли да си върнем парите, похарчени за почивка, ако на плажа ни хване лошото време?

Без слънце на плажа, облаците над главите на хотелиерите се сгъстяват.

„Толкова слаб сезон наистина от години не сме имали”, коментира Таня Желязкова, хотелиер от Лозенец.

„Просто целият сезон отиде на кино, няма, няма хора, правят резервация примерно за уикенда, в момента, в който се види, че прогнозата е лоша, отменят се резервации и така”, заявява Желязкова пред камерата на Нова телевизия.

От прогнозите се плашат основно българите, които вместо да планират уикенд пътуване, решават да си останат у дома.

„Особено семействата с малки деца, когато са планирали събота и неделя да отидат на планина, те не пътуват. И хотелиерите във вътрешността на страната наистина намират разлика в записванията, в сравнение с миналата година”, обясни Румен Драганов от Института за изследвания и анализи в туризма и председател на Контролния съвет на сдружение Национален борд по туризъм.

Дъждът обаче няма да се отрази кардинално на приходите от туризъм, напротив, смятат от бранша. Туристите от Англия и Германия не се плашат лесно от дъжд, защото при тях той е ежедневие. А и са направили резервациите си преди година. Все пак те могат да получат парите си обратно, ако са сключили застраховка – при липса на сняг през зимата и липса на слънце – през лятото.

За българските туристи обаче такъв тип застраховки не се предлагат. А в Лозенец Таня и колегите й се надяват да ги върнат, като намалят цените с близо 20 на сто