плаж на Златни пясъци плаж на българското Черноморие
Снимка: Юлиана НиколоваИзточник: Труд

Хотелиери по мярката 60/40 могат да уволняват само наети като сезонни работници

Работодателите от сектор „Хотелиерство и ресторантьорство“, които се възползват от схемата 60/40, се освобождават от задължението да запазят за допълнителен период заетостта на работниците, за които получават компенсации. Това обаче ще важи само за наетите на срочни договори – тоест за сезонните работници, обясниха за „Труд“ от Министерството на труда и социалната политика. Идеята е, ако хотел работи само през летния сезон и наеме хора за него, след това да може да ги освободи, посочиха от ведомството. За останалия персонал остава изискването да се запази заетостта, след изтичане на периода на получаване на помощта.

Работодател от сектор „Хотелиерство и ресторантьорство“, получил средства по мярката за наети след 1 юни 2020 г. изплаща заплата, не по-малка от минималния осигурителен доход за длъжността, предвижда още промяната в постановлението по схемата.

Фирмите, които са имат груби нарушения на трудовото законодателство, няма да имат право на помощта, както и досега. Извън обхвата остават и работодатели, на които Инспекцията по труда е наложила актове за наемане на работници без сключени трудови договори, остават извън обхвата на мярката 60/40.

Същото важи и за тези, които без разрешението на Инспекцията са наемали ненавършили 16-годишна възраст, както и бизнесът, за който е установено, че не е изплащал навреме заплатите на персонала в законния размер до минималната работна заплата.

С друга промяна в Наредбата за паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване, качена за обществено обсъждане, се предвижда за изплащане на паричните обезщетения за временна неработоспособност, бременност, раждане и отглеждане на дете и на паричните помощи при инвалидност поради общо заболяване и при смърт на осигурено лице. все повече документи за получаване на помощи да се подават онлайн.