Кукерландия 2018 Кукерландия 2018
Снимка: Министерство на туризмаИзточник: Министерство на туризма; Дарик радио

ХІХ Международен маскараден фестивал „Кукерландия“ 2018 в Ямбол

Зам.-министърът на туризма Любен Кънчев откри международния фестивал Кукерландия 2018 в Ямбол на 24 февруари.

Международният фестивал „Кукерландия“ в Ямбол достойно представя страната ни пред света и дава популярност за региона. Това обяви зам.-министърът на туризма Любен Кънчев в Ямбол при откриването на 19-ия международен маскараден фестивал „Кукерландия-2018“. Той поздрави участниците от името на министъра на туризма Николина Ангелкова.

„Кукерландия“ привлича не само почитатели на автентичните български обичаи, но и хиляди туристи, заяви зам.-министър Кънчев.

И обяви, че през 2017 г. нощувките на чуждестранни граждани в местата за настаняване с поне 10 легла в област Ямбол са нараснали с над 19% спрямо 2016 г., а приходите от нощувки на българи и чужденци общо са надхвърлили 2 млн. лв. Статистиките тук, както и за цялата страна са с положителен знак, което показва, че посоката е вярна, отбеляза Любен Кънчев. Той поздрави кмета на община Ямбол Георги Славов за форума, който тази година събира рекорден брой участници – близо 80 маскарадни групи от страната и чужбина. Бъдете сигурни, че в Министерството на туризма ще откриете партньор за местните инициативи, защото те са двигател за развитието на българския туризъм, каза зам.-министър Кънчев.

Тази година рекорден брой участници от общо 77 маскарадни групи дефилират в Ямбол по време на 19-то издание на Международния маскараден фестивал, съобщава Дарик радио.

Първи дефилираха представителите на домакините от община Ямбол – Кукерска група при Младежки дом „Г. Братанов“, която миналата година бе отличена от журито като носител на най-голямата награда.

Общо 20 са новите групи, които ще се представят за първи път в Ямбол. Сред тях са кукерската група от бургаското с. Бродилово и „Кукер без маска“ от Малко Търново, съставът от с. Айдемир, Силистренско, кукерите от с. Столетово, Пловдивско, сурвакарите от с. Джерман, Кюстендилска област, „Васильовските дервиши“ от с. Семчово, Пазарджишко, „Турийските кукери“ от едноименното Старозагорско село, сурвакарите от с. Косача, Пернишко и др.

Присъствието на маскарадни групи буквално от всички краища на България отново превръща „Кукерландия“ в едно от най-зрелищните и мащабни фестивални събития в страната. Провокативен и всеки път различен заради въвежданите допълнителни атракции, ямболският фестивал печели любовта на участници и публика с всяка изминала година. Показателно е, че само в рамките на последните 5-6 години броят на маскарадните групи се е увеличил двойно, а празникът привлича хиляди гости от страната и чужбина.