харта подписване на Харта на българския туризъм
Източник и снимка: БТА

Харта на българския туризъм беше подписана в медийния център на БТА

Ръководствата на браншови организации и висши училища подписаха в медийния център на БТА Харта на българския туризъм – 2020. Документът е съвместна платформа, която обединява представителни туристически и професионални организации, български производители и академичните среди. Хартата цели да рестартира българския туризъм своевременно, отговорно и чрез координираното въвеждане на нови здравословни и безопасни условия след пандемията от СOVID-19.

Хартата на българския туризъм – 2020, беше подписана от ръководителите на: Националния борд по туризъм (НБТ), Съюза „Произведено в България“, Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА), Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), Българската асоциация на заведенията (БАЗ), Българския съюз по балнеология и СПА туризъм (БУБСПА), Българското конгресно бюро (БКБ), Българския туристически съюз (БТС), Българската туристическа камара (БТК), Университета по библиотекознание и информационни технологии (УНИБИТ), Университета по хранителни технологии (УХТ), Международното висше бизнес училище (МВБУ), Българската асоциация на професионалните готвачи (БАПГ), Ваканция и СПА експо.

Мартин Захариев, зам.-председател на УС на НБТ изтъка, че хартата няма политически характер. Нейният смисъл като документ и подписването й целят представителите на неправителствените организации в сектора и академичните среди да покажат загрижеността си и общото виждане в условията на световна пандемия като принципи, ценности и отговорности, които ни обединяват за възстановяването на туризма своевременно, отговорно и чрез координирани действия за въвеждане на нови здравословни и безопасни условия и протоколи за всяка част от веригата на туристическата дейност, включително пътуване, настаняване, храна, свободно време и забавление, каза Захариев. Хартата на туризма не е и нормативен документ и на нейна база не може да се търси юридическа отговорност, но тя ангажира морално всички туристически предприятия и организации, които я подкрепят, допълни той.

Захариев посочи, че Хартата на туризма адресира както входящия, така и вътрешния ни туризъм с идеята да мотивира целевите групи в България да изберат своята почивка и пътувания, дестинации у нас и да стимулират потреблението на производствата на български производители.

Подписваме тази Харта няколко дни преди отварянето на границите между европейските държави – 15 юни, в очакване за повечето то да бъде факт още до 1 юли, когато ще бъде обявен и формалният старт на туристическия сезон в България, каза Захариев и подчерта, че страните от ЕС ще трябва да гарантират безопасно пътуване и завръщане на европейските граждани, което включва приемането на общоевропейски правила за здравна безопасност и в транспорта.
Захариев посочи още, че хартата не се отнася само за предстоящото лято и има безсрочно действие, защото зимният сезон също крие огромни неизвестни.

Никой не е подозирал какво ще се случи преди броени месеци, изтъкна Захариев и посочи, че СOVID-19 е най-опустошителното събитие на 21-ви век, като на глобално равнище очакванията са за най-тежката рецесия от Втората световна война насам. Жизненоважните индустрии на пътуванията и развлеченията са пред пълен колапс, каза Захариев и допълни, че затова са необходими хомогенни правила за пътуване, ясни регламенти и протоколи, при които частичното оттегляне на мерките за блокиране няма да изкриви или поне ще деформира минимално туристическия пазар и дестинациите. От Световната туристическа организация казват, че новата валута в туризма е доверието и сигурността, напомни Захариев, като изтъкна, че страната има възможност с много сериозна мобилизация, бързи действия и креативни решения да спаси сезона, защото се рекламираме като страна с изключително нисък процент на заразени от коронавирус.

Той напомни, че СБ очаква свиване на икономиката ни с 6,2 на сто тази година според юнската й прогноза, а ЕЦБ очаква икономическо свиване от 8,7 на сто в Еврозоната на годишна база. СЗО предупреждава, че пандемията от коронавирус по света ще се задълбочава, допълни той. Захариев изтъкна още, че последствията от кризата ще продължат и след отзвучаването на пандемията и посочи, че безспорен факт от кризата е „намаляване и направо изчезването на входящия туризъм“, което, според него, при добра и ефективна информационна кампания, би могло да се обърне и в позитив за популяризиране на вътрешния туризъм сред групи, които потенциално предпочитат съседни дестинации.

Подаването на ясен сигнал от подписалите днес Хартата организации, от сектора към правителството е, че изоставаме в темпото, въпреки консолидираните усилия за спасяване на туристическия сезон, заяви Захариев и цитира данни от едни от последните бюлетини на Световната туристическа организация, според които сто процента от всички дестинации по света имат ограничения. В зависимост от това кога и къде, при премахване на ограниченията за пътуване, международните туристически визити могат да паднат между 60 и 80 процента тази година, това неизбежно ни чака и нас, допълни Захариев.

Според него вдигането на ограниченията за пътуване в рамките на държавите, а след това – и през международните граници, ще позволи многото социално-икономически ползи от този сектор да се възстановят поетапно. Ако хората имат доверие в своите правителства и в туристическия сектор, че са защитени от риска от заразяване, те наистина ще пътуват утре, категоричен беше Захариев и подчерта, че доверието към една дестинация е ключ за предстоящия сезон, като то надхвърля мащабите на туристическата индустрия, защото става въпрос за доверие към държавата.

На подписването присъства и генералният директор на БТА Максим Минчев.