Гърция Гърция
Снимка: Aidan MeyerИзточник: в-к Капитал

Гръцкият туризъм се нуждае от нови инвестиции

Секторът трябва да привлича по-заможни туристи и да предлага продукт с по-голяма добавена стойност, смята председателят на конфедерацията по туризъм Янис Рецос.

Липсата на свежи инвестиции дърпа гръцкия туризъм назад. Това смята председателят на Гръцката конфедерация по туризъм Янис Рецос, цитиран от в-к Капитал. Въпреки че по данни на Евростат от 2016 г. страната държи шесто място по туристически посещения в ЕС, Рецос се надява, че чрез увеличение на инвестициите и премахване на държавните бариери потенциалът на сектора ще нарасне.

Пред Bloomberg Рецос заявява, че за да увеличи приходите си, секторът има нужда да привлича не само повече, но и по-заможни туристи, а това ще стане, ако започне да предлага продукт с по-висока добавена стойност. По думите му, ако туристическият сезон бъде удължен на 9 месеца, броят на туристите ще се увеличи с над 10 млн. и ще достигне 40 млн., което значително ще повлияе на постъпленията в сектора.

Туризмът е водещата индустрия в южната ни съседка, а данните на гръцката централна банка показват ръст от 10% на броя чуждестранните туристи през 2017 г. и приходи от 14.5 млрд. евро. Базираният в Лондон World Travel and Tourism Council дава оптимистична прогноза за развитието на индустрията в страната. Според очакванията делът на сектора от гръцкия БВП ще нарасне от 18.6% през 2016 г. до 23.8% през 2027 г., приходите ще достигнат 20 млрд. евро до 2021 г., а броят на туристите ще се увеличи от 27.2 млн. през тази година на 36 млн. през 2021 г.

Рецос смята,че тези резултати са постижими, ако секторът привлича годишни инвестиции от 6 млрд. евро. По думите му външен интерес има, но той апелира и за повече публични инвестиции. Според него неизползваемите сгради, публична собственост, могат да се използват за туристически цели.

За да постигне желаните резултати, държавата първо ще трябва да се справи с няколко належащи проблема, смята Рецос. Едно от тях е подобряването на инфраструктурата и по-специално пристанища, яхтени портове и летища, които несъмнено добавят стойност към общия туристически продукт. Освен това държавата трябва да подпомогне чуждите инвеститори, предоставяйки им по благоприятни условия – тук влиза проблемът с проточването на процедурите за инвестиции и прекомерното данъчно облагане.

„Стигнахме до дъното и започнахме да вървим нагоре, но Гърция трябва да промени модела си на растеж, за да се фокусира върху продукта“, завършва той.