курортен комплекс Албена курортен комплекс Албена от птичи поглед
Снимка: Юлиана НиколонаИзточник: БНТ

Готови ли са по Северното Черноморие за летния туристически сезон?

До края на другата седмица Областните пътни управления във Варна и Добрич са поели ангажимент да приключат с ремонтите на републиканската пътна мрежа, за да се улесни достъпът до черноморските ни курорти. Във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова се срещна с представители на контролните институции и на бизнеса във връзка с готовността за предстоящия сезон.

На прага на активния туристически сезон по Черноморието очакванията са повече от добри. Данните на база ранни записвания сочат, че хотелите с висока категория – 4 и 5 звезди са резервирани над 90%, а за месеците юли и август, когато е пикът на сезона, свободни места няма.

Според министър Ангелкова очакваният ръст на туристите през това лято ще бъде около 5%. Новото тази година е, че експерти от Министерството на туризма ще извършват самостоятелни проверки на местата за настаняване и в заведенията за хранене.

Проверките по Черноморието започват ударно от 1 юни, когато е и началото на активния туристически сезон. Целта е да се гарантира качеството на предлаганите услуги край морето.

Министър Ангелкова заяви, че към момента има много заявки от страна на хотелиерите за наемане на работници от страни извън Европейския съюз. За миналата година над 3400 сезонни работници бяха наети само по Българското Черноморие основно от Украйна, Молдова и Беларус. Имаше единици от Филипините и Индия, поясни министър Ангелкова пред камерата на БНТ.

Хотелиерите не крият, че и това лято има глад за кадри въпреки повишените заплати. Пресияна Гаджева е мениджър на хотел в един от курортите край Варна. Казва, че предпочита да наема българи.

И тази година във Варненска област ще има командировани 120 полицаи, които ще следят за реда и спокойствието на туристите. В курортите отново ще патрулират съвместни българо-румънски екипи. Водят се разговори и с германски полицаи. Неохраняемите плажове това лято са 86 или със 17 по-малко от миналата година.

По сигнал на медиите министър Ангелкова посети Рибарския плаж във Варна, където се строи близо до морето. Тя заяви, че по документи няма нарушение, но въпреки това проверка ще има.

Ще възложим геодезическо заснемане, за да установим дали се спазват границите на одобрената схема за преместваеми обекти и да видим дали е спазена квадратурата, която е одобрена, обяви също министърът.

Министър Ангелкова подчерта, че ако на Рибарския плаж има нарушение, ще има и санкция. През това лято ще се следи стриктно дали преместваемите обекти на плажа отговарят на законовите изисквания.

И през това лято Комисията за защита на потребителите ще разкрие в черноморските курорти виртуални приемни, където туристите могат да подават сигнали. Около 6 милиона чуждестранни туристи се очакват в периода от юни до септември. Най-много ще бъдат гостите от Германия, Русия Великобритания, Полша, Чехия, Унгария и Израел.