Ловеч музей „Васил Левски“ в Ловеч
Източник и снимка: Министерство на туризма

Гости и жители на Ловеч разгледаха емблематични обекти в инициативата на Министерството на туризма „Денят за вас“

Ученици, туристи и жители на община Ловеч разгледаха емблематични за града туристически обекти в деня на отворените врати. Забележителностите „Къкринското ханче“ и „Музей на Левски“ посрещаха туристи без входна такса като част от инициативата „Денят за вас“. Общината се включи към проекта на Министерството на туризма на 19 февруари 2020 г., когато се отбелязват 147 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.

Деца от региона слушаха разказ за залавянето на Апостола и историята на първия музей за Левски – Къкринското ханче. Той представя свидетелски разкази от времето, в което е заловен Апостола. В двора му може да се види единственият „свидетел” на историческите събития – вековният бряст. Обектът е обявен за паметник на културата с категория „Национално значение” през 1978 г. и е включен в 100-те национални туристически забележителности.

Това е един от най-посещаваните обекти в Ловеч, коментира кметът на общината Корнелия Маринова. Тя посочи, че проектът на Министерството на туризма е начин да се насочи вниманието към характерни за регионите туристически забележителности. Приветствам инициативата и считам, че все повече общини ще се включват, защото ефектът се усеща, ние вече виждаме резултатите, допълни още Маринова.

Сериозен интерес на посетителите отчетоха и в музея „Васил Левски“, който представя революционните борби и Руско-турската война. В обекта туристите се запознаха с най-богатата колекция от лични вещи на Апостола, която включва оръжия, снимки и печатница за фалшиви документи. Един от интригуващите експонати е фигурата в естествен размер на Левски. Музеят e включен в 100-те национални туристически обекта и днес съхранява близо 6000 културни ценности и вещи. По информация на представителите на музея туристите днес са осезаемо повече. Много хора са отделили време именно на този емблематичен ден да разгледат обекта.