Истанбул, Турция Истанбул, Турция
Снимка: PixabayИзточник: БТА

Глоби до 14 400 евро за нерегламентирано отдаване на жилища под наем на туристи в Турция

Солени глоби ще бъдат налагани на хазяи в Турция при нерегламентирано отдаване на жилище под наем с цел туризъм, съобщаи турската частна телевизия CNN Turk.

В края на 2023 година турското правителство въведе строги правила за краткосрочно отдаване под наем на жилища, които вече влязоха в сила. Според решението, публикувано в началото на ноември в турския държавен вестник, собствениците на жилища вече трябва да получават разрешения от властите за наеми с туристическа цел, по-кратки от 100 дни. Освен това те са длъжни да получат съгласието на всички обитатели на сградата, да платят такса и да поставят на вратите си съобщение, издадено от правителството, преди да могат да отдадат апартаментите си под наем в платформи като Airbnb.

За нерегламентирана дейност по краткосрочно отдаване под наем на жилища следва да се заплати глоба в размер на 100 хиляди лири (около 2900 евро) при първо провинение и се определя 15-дневен срок за получаване на разрешение. Ако в този срок сoбствениците продължат да отдават под наем жилището, те подлежат на глоба в размер на 500 хиляди турски лири (близо 14 400 евро).

Глоби се предвиждат и за хазяи, които отдават наето от тях жилище под наем на трети лица, както и за хора, които посредничат за отдаване под наем на жилища без разрешително.

Много собственици на жилища в Турция напоследък прибягват до краткосрочни наеми, за да се предпазят от инфлацията, а туристите предпочитат такива жилища на фона на по-високите цени на хотелите, особено в центровете на големите градове, отбелязва ДПА.