Радослав Котларов Радослав Котларов в студиото на бТВ
Източник и кадър: бТВ

ГБС-Турс ЕАД за Алепу: През 2017 г. сме внесли намерение за строеж на курортен комплекс, а не за укрепване на свлачище

„През 2017 г. в РИОСВ сме внесли инвестиционно намерение за строеж на курортен комплекс, а не е за укрепване на свлачище. Това заяви в студиото на бТВ инж. Цветанка Павлова, директор ГБС-Турс ЕАД.

Конструкцията на укрепването ще е интегрирана към комплекса, добави тя.

Казусът със строежа на Алепу започна миналата година с любителски кадри, които показват мащабен строеж на шофьорския плаж. Започнаха въпроси – какво се стори на Алепу? Брегоукрепително съоръжение или ваканционно селище? Как са придобити терените и дали инвеститорите имат всички необходими разрешителни? Спазени ли са законите?

Днес, 1 юли 2020 г., става ясно, че има разрешително за строеж на „Алепу вилидж“, като в началото по думите на Радослав Котларов, изпълнителен директор ГБС-Турс ЕАД, през 2015 г. не са мислили да има нищо на плажа, а през 2016 поради свлачище, застрашавало комплекс, който управляват, са решили да обмислят какво да правят. Той добави, че свлачището е можело да предизвика екокатастрофа, както и други инциденти.

Отрече свлачището да е умишлено направено, защото по думите му, то им е струвало повече, отколкото ако го е нямало: „Това свлачище има последствия – 2 години инженерен труд и документация и огромни средства. Инвеститорите са мислили да правят терасовидно застрояване, пред този имот има общински имот, ние сме втора линия. Този имот не е наш, имаме учредено право на строеж през 2016 г., той е съседен на комплекс, който управляваме, носеше проблеми на комплекса това свлачище“.

Той добави, че имат и паркинг и новопридобит терен.

Вижте цялото интервю: