Санторини, Гърция Санторини, Гърция
Снимка: Mariusz KluzniakИзточник: в-к Български новини

Гърция се цели в богатите туристи

Гърция е една от четирите най-посещавани туристически дестинации в Средиземноморието – след Испания, Италия и в битка с Турция за третата позиция. Страната се опитва да привлече колкото се може туристи, основно – платежоспособни.

Основните проблеми за реализацията на тази цел обаче са лоша инфраструктура и липсата на правилния туристически продукт, както и слабата реклама, посочва проучване на международната агенция за туристически мониторинг IPK International, цитирано от издавания в Гърция вестник Български новини.

Платежоспособните туристи, които харчат над 750 евро на нощ за пакет от три нощувки или повече от 500 евро на нощ за пакет от четири нощувки, са само 8% от посетителите на Гърция през миналите години. Но въпреки това те допринасят значително за приходите от туризъм в гръцката хазна, защото в последните години се увеличава броят на туристите, които харчат по-малко по време на своята ваканция в Гърция.

Данните на SETE показват, че през 2016 година платежоспособните туристи са били 402 хил, или едва 1,4% от всички пристигащи в страната туристи. Въпреки това те отговарят за 13,7% от всички приходи от туризъм в страната – 1,8 млрд. евро. Но това е само 9% от общите разходи на платежоспособните туристи в Средиземноморието. Лъвският пай събират Испания и Италия.

Според анализаторите в организацията платежоспособните туристи в Средиземноморието са били 4,4 млн. през 2016 година и са реализирали 23,8 млн. нощувки. Направените разходи са 20 млрд. евро.

Средно това означа разходи от 4 498 евро за почивка на тази категория туристи, средно 833 евро на човек за нощувка. Обикновено тези туристи са двойки на възраст между 35 и 44 години и реализират средно по седем нощувки. 35,6% от тях посещават Италия, а 31% – Испания.

През 2016 година Гърция е привлека най-много европейски платежоспособни туристи от Германия (39 хил.), Франция (37 хил.) и Великобритания (26 хил.). Извън Европа на луксозен туризъм в Гърция са пристигнали 88 хил. американци, както и 54 хил. китайци, сочат още данните на SETE.