Санторини, Гърция Санторини, Гърция

Гърция предлага здравен паспорт за чуждестранните туристи

Туристическият сезон в Гърция може да бъде спасен поне отчасти тази година, но „здравните паспорти“ са вариант за допускане на гости по суша, море и въздух. Това каза ресорният министър Хари Теохарис пред гръцкия канал SKAI TV, цитиран от световни медии, вкл. британското издание The Sun и гръцкия англоезичен туристически портал Greek Travel Pages.

Такъв метод би дал възможност на властите да знаят здравния статус на туристите; най-голямото предизвикателство ще е да се реши „кой и как да влиза“ в Гърция. Първо обаче трябва страните в ЕС да постигнат съгласие за практиките за „безопасно влизане“, каза още Теохарис. „С времето търсенето ще нарастне, защото доверието ще нарастне също. Отмяната на резервациите вече приключи“, каза Теохарис на 21 април 2020 г.

Решението още не е взето, но би могло да се приложи още това лято. В момента Теохарис очаква оценка от здравни експерти в страната за начина, по който би могла да се осъществи „реалистично“ подобна идея.

Каквото и да се реши, туристическият сезон вероятно ще е доста ограничен тази година – от юли до септември.

„Може да има известно търсене през октомври и може би дори ноември“, но това може да е тема на обсъждане едва след като основните въпроси бъдат решени. Не се очакват и гости от по-далечни дестинации като Съединените щати и Азия, продължи министърът.

Първо обаче е необходимо да се вземе окончателно решение за отваряне на хотелите по крайбрежието. Не е изключенето забраната за работата им, която в момента е в сила до 30 април 2020 г., да бъде удължена.

Според Теохарис гръцката туристическа индустрия очаква спад между 50 (в най-добрия случай) и 75% тази година.