плаж в Гърция плаж в Гърция
Снимка: PixabayИзточник: БНР

Гърция отчита голямо увеличение на българските туристи

Гърция отчита голямо увеличение на българските туристи за първите десет месеца от тази година. Атина очаква рекорд в брой на туристите и приходите от този сектор.

Българските туристи, които са пристигнали през сухопътните граници на страната са с 57% повече в сравнение с миналата година.

В Гърция от началото на 2023 г. до октомври включително са почивали 4 200 000 българи, сочи проучване на Института за анализи към Туристическата камара ИНСЕТЕ. [ЗАБ. на НБТ: вероятна грешка в превода и по-вероятно става дума за брой Посещения]

От туристите от балканските страни най-голямо е увеличението на българските туристи. Следват турските туристи, които бележат ръст от един милион души.

Положителни данни за гръцкия туризъм са над 2 милиона туристи, пристигнали през октомври, който се счита за период извън сезона.

Нов рекорд постави и летището в Атина, където в първите десет месеца са пристигнали над 6 милиона души с международни полети. А на летището на остров Крит броят на пристигналите с международни полети достигна 5 милиона души.

Продължава да е активен туристическия сезон на островите Миконос, Санторини, Крит, съобщават от там хотелиерите.