форум откриване на форум „Духовни и историко-патриотични маршрути в Русия и България” в курорта Св. св. Константин и Елена
Източник и снимка: Министерство на туризма

Форум „Духовни и историко-патриотични маршрути в Русия и България” в курорта Св. св. Константин и Елена

На 6 октомври 2017 г. в курортния комплекс „Св. Константин и Елена” започна форумът „Духовни и историко-патриотични маршрути в Русия и България” с участието на зам.-министъра на туризма Милко Теофилов. Събитието се организира от Министерството на туризма на България и Министерството на културата на Руската федерация. То е част от програмата на Дните на руската духовна култура в България.

Двустранната среща включва пленарно заседание по темата, в което участват също Сергей Лукянчук – генерален консул на Руската федерация във Варна, Олга Ярилова – директор на департамента по туризъм и регионална политика в Министерството на културата на Русия, представители на българския и руския туристически бизнес, на Руския съюз на туристическата индустрия, на Светия синод на Българската православна църква и др.

Форумът бе открит с приветствие от името на министър Николина Ангелкова, в което тя пожелава успех на двустранните срещи и заявява, че „Русия е изключително важен генериращ пазар за българския туризъм и Министерството на туризма полага последователни усилия за гарантиране на най-добрите условия за посрещане и престой на руските гости“. Тя припомня, че руските граждани заеха 4-то място в класацията на Националния статистически институт за чуждестранните туристи, посетили страната ни през 2016 г., с над 580 хил. посещения и ръст около 20 на сто спрямо предходната година. „Руските туристи са изключително ценни за България и те трябва да бъдат запознати освен с морските и зимните почивки, но също с възможностите на страната ни за поклоннически, културно-исторически, СПА, голф, кулинарен туризъм“, заяви зам.-министърът на туризма Милко Теофилов. И се обърна към гостите от Русия: „Очакваме ви тук и като туристи“.

На заседанието присъстват също областният управител на Варна Стоян Пасев и зам.-кметът на Община Варна Пейчо Пейчев.

Обсъждат се туристическият потенциал на двете страни и отделни техни региони, както и възможностите за практикуване на религиозен туризъм в България. Ще бъдат подписани две споразумения за двустранно сътрудничество в туризма.