хоро председателят на Парламента Цвета Караянчева поведе хорото на фестивала в Кърджали
Източник и снимка: Министерство на туризма

Фестивал „Бъдеще с традиции” 2019 в Кърджали

Фестивалите не само създават настроение и разнообразие за местните жители, те пазят традициите и са повод много гости да посетят региона. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на откриването на фестивала на българския бит и култура „Бъдеще с традиции – Кърджали 2019”, който се провежда под патронажа на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева с подкрепата на Министерството на туризма.

Министър Ангелкова благодари на председателя на 44-тото Народно събрание Цвета Караянчева за нейната подкрепа за туризма и припомни, че тя е и патрон на инициативата „Естествено в България – 2019 година на вътрешния туризъм“. Министърът поздрави и областния управител на Кърджали Никола Чанев, че работи иновативно и развива богатите местни традиции. Щастлива съм да съм днес сред Вас, обърна се министър Ангелкова към жителите и многобройните гости на Кърджали, дошли за празника на българския бит и култура. Виждам, че с този форум показваме на гостите на прекрасния ни край това, което родопчаните най-много умеят – тяхното гостоприемство и уникални традиции.

Отчитайки важността на форумите, съхраняващи българските традиции и култура в измененията на Закона за туризма предложихме текстове, с които се регламентира вписването и поддържането на специален регистър на туристическите забележителности, фестивали и събития в регионите, както и задължения за лицата, които ги стопанисват. Така ще се гарантира запазването на туристическите атракции и ще се даде възможност за секторно финансиране, припомни министърът на туризма. Тя добави, че фестивалът „Бъдеще с традиции“ в Кърджали ще бъде от първите включени в регистъра.

Празникът в Родопския град започна с най-дългото хоро, огласяно от звуците на традиционната за Родопите каба гайда. Хорото поведе председателят на Парламента Цвета Караянчева заедно с областния управител на Кърджали Никола Чанев и министър Ангелкова. Гостите на фестивала имаха възможност да опитат над 400 баници, приготвени от кулинарни майстори от 7 общини в областта, занаятчии представиха ръчно изработени изделия, имаше много работилници, на които деца се учеха да тъкат, да рисуват върху вълна и много други занаятчийски техники.

Според данни на НСИ в местата за настаняване с 10 и повече легла в област Кърджали за периода януари-юли са отседнали повече от 20 хил. гости.

Кърджали е включен в 12 винено-кулинарни дестинации, като част от дестинация „Родопи“. Областта присъства и в 8-те културно–исторически дестинации – в „Магията на източните Родопи“. И в двата проекта са включени забележителностите „Перперикон“ и „Татул“.