лилии
Източник: БТА

Ферма за водни лилии в ботаническата градина край Плевен се превръщат в туристическа атракция на града

Водни лилии в различни цветове и с аромат, папрати, ириси, тръстики, калии, анемоне и още много водни растения посрещат посетителите на фермата и ботаническа градина край Плевен, създадена от Дойчин Владимиров и неговото семейство. Тя се превръща в една от атракциите за туристи в последните години и е спирка за много почитатели на екзотични растителни видове.

Началото на фермата е поставено преди осем години. „Създавам я капка по капка, стъпка по стъпка, всеки ден се стремя по български да забивам по един гвоздей, което да остава. Всеки ден във фермата се прави по нещо с много труд и всеотдайност, и лишения за моето семейство, защото във фермата работим аз и моята дъщеря“, каза пред БТА Дойчин Владимиров.

Идеята за фермата идва след екскурзия на Дойчин и съпругата му в далечна страна, където са впечатлени от т.нар. тропически водни лилии.

„След като се завърнахме пожелах да си направя един кът за моето семейство. Тогава създадох едно езеро, което сега е до входа на нашата ферма. В него тогава имаше само основните цветове лилии – червено, жълто, бяло и малко розово. Имахме контакти и в Холандия и реших да направя едно по-голямо езеро от половин декар – отново само за наша консумация и красота. Още тогава се надявах в България да се намерят хора – ценители на красивото, които да обърнат внимание на това, което сме създали за себе си. Така се започна“, спомня си той.

В момента фермата се простира на 20 дка, от които пет са с водни растения. Владимиров е категоричен, че за развитието ѝ и затова тя да е това, което е днес, най-голяма е заслугата на клиентите. Интересът на хора, които минават край фермата започва да става все по-голям и все повече от тези минувачи искат да влязат, да разгледат и да снимат лилиите. „Появиха се обаче и такива посетители, които започнаха да настояват да оставят пари за вход. Аз не исках да ги приемам, но те ми обясниха, че ако взема техните пари, с тях ще създам още по-красиви неща“, допълни фермерът.

Тогава идват и друг тип клиенти, които искат да купуват цветя за своите домове. Така постепенно това става основно занимание за него, който вече е и регистриран земеделски производител.

Водните лилии, които се отглеждат във фермата край Плевен, са студоустойчиви, подходящи за нашите географски ширини. Заедно с тях тук виреят и различни видове водни растения – папур, тръстики, ириси, анемоне, аири, водна чубрица, водна детелина, зебрини и много други. А оградата на фермата е от различни видове ароматни розови храсти, които са изцяло идея и под грижите на дъщеря му.

„Фермата е единствена в България, но аз не мисля само за продажби. Тук има много нюанси на цветя и на растения, на различни рози, на овощни дървета. И когато тези екзотични растения се съберат на едно място, те правят колекция, а тази колекция е ботаническа градина. Тази ботаническа градина е нищо, ако само стои и няма посещения. Моята цел е да надграждам и тази ферма за водни лилии да стане туристическа дестинация, но както казваме: „Имаме много хляб да изядем“, много стъпки да извървим, много вода да изтече, защото го правим с много труд, а не с магическа пръчка“, коментира Владимиров.

Отново клиентите и техните желания поставят началото на още една посока на развитие на фермата за водни растения – букети от водни лилии. При едно на пръв поглед обичайно посещение на две жени и един мъж, при разходката им из фермата една от жените попитала фермера дали може да направи букет от водни лилии. Той се съгласява и се оказва, че букетът е за предложение-изненада за годеж, което става във фермата. Вече освен букети по желание на клиентите, се правят и кошници от водни лилии, така тези красиви и ароматни цветя носят радост на хората по различни поводи.

За да бъде по-атрактивна фермата и да има забавление и интерес и за децата, той решава да създаде зоокът, но само с домашни и водни птици. Тук може да се видят различни видове пернати – пауни, петли, кокошки, пуяци и много други. Атракция за децата е и възможността да гушнат малки патенца или пилета, да хващат попови лъжички, да наблюдават риби, костенурки и жаби в езерата. Всичко това допълва колорита на фермата и я прави интересно място за посещения от семейства и дори от цели училищни класове.

„Тези водни растения ми дадоха възможността да се срещам с прекрасни хора, положителни хора, гениални хора, които са със страхотно развито въображение и са много положителни“, каза още Дойчин Владимиров. Една от тях е 90-годишна жена от Видинско, дошла специално, за да види фермата. На тръгване, тогава на своя 90-и рожден ден, тя твърдо заявила, че и на вековния си юбилей отново ще е тук, сред лилиите.

Фермата край Плевен тези дни е домакин и на първия по рода си пленер за рисуване на водни лилии. Художници от различни градове на страната идват и рисуват, вдъхновени от красотата на водните растения.