Фандъкова Витоша подписване на Програма „Един ден на Витоша“
Източник и снимка: пресцентър на Столична община

Фандъкова: Инвестираме в подобряване на туристическата инфраструктура на Витоша с тригодишна програма

„Инвестираме в подобряване на туристическата инфраструктура на Витоша с 3-годишна програма, която ще реализираме с ръководството на Природен парк „Витоша“. През последните години една от най-важните ни задачи е да работим за подобряване на достъпа до планината.“ Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която присъства на подписването на Програма „Един ден на Витоша“ между фондация „София – европейска столица на спорта“ и Природен парк „Витоша“ на 9 юни 2020 г.

„В Програмата се планира за тази година да бъдат възстановени заслон „Комините“ и да бъде изграден заслон „Боянски водопад“. Ще бъдат възстановени туристическите алеи Златни мостове – хижа „Кумата“, Златни мостове – хижа „Момина скала“, както и 11 чешми в Дендрариума и Туристически център „Златни мостове“. Ще бъдат обновени 4 маршрута в местностите Живата вода, Бай Кръстьо – „Комините“ и др. Организират се обучения на ученици по планинско оцеляване и спасяване в хижа „Буерица“, която реновирахме през 2018 – 2019 г. Първото обучение на 19 юни се организира от общинската дирекция за аварийна помощ и Планинската спасителна служба.

Заедно с Природен парк „Витоша“ миналата година възстановихме заслона по пътя към „Алеко“ и пътищата към местност Меча поляна. Изградихме и площадка за спорт на хора с увреждания на Игликина поляна по инициатива на Дойчин Боянов от НСА“ – каза също Фандъкова.

„Днес (9 юни 2020 г.) се подписа споразумението за сътрудничество между Столична община, чрез фондацията „София – европейска столица на спорта“, и Природен парк „Витоша“. Заедно ще инвестираме в подобряване на туристическата инфраструктура и ще продължим да организираме спортни събития и празници в планината – каза Фандъкова. – За да подобрим достъпа до Витоша от 1 юни намалихме интервалите на автобусите до планината.

Автобус номер 63 до Златните мостове е с допълнителен курс в обедните часове през делничните дни и с намалени интервали през уикенда. Автобус номер 66 до Морените за първа година ще се движи и в работни дни и с намалени интервали през уикенда. Продължаваме с обновяването на автобусите за Витоша – към 10-те автобуса, които купихме ще добавим още пет нови, които в момента са в процедура, информира кметът Фандъкова.

На пресконференцията присъстваха председателят на СОС Елен Герджиков, Анатоли Илиев – зам.-председател на фондацията, д-р инж. Анна Петракиева – директор на Природен парк „Витоша“, Емил Нешев – директор на Планинска спасителна служба, доц. д-р Румен Драганов – вр.и.д. изпълнителен секретар на БТС, Петко Тотев – председател на Българска федерация катерене и алпинизъм, Дойчин Боянов – представител на НСА, инициатива „Един ден на Витоша“, Аспарух Мачирски – дългогодишен организатор на скиучилища и детски лагери сред природата.