авиокомпания Germania самолет и екипаж на фалиралата авиокомпания Germania
Снимка: flygermania.comИзточник: БНР Бургас

Фалити на авиокомпании застрашават туристическия сезон у нас

По-малко руски и британски туристи се очакват през новия летен сезон. Това показват данните от ранните записвания. Заради редица отстъпки руските граждани се пренасочват към турските курорти, а британските туристи отказват резервации,защото не знаят какви промени ще настъпят ако се сключи сделката за Брекзит.

Още една тревожна тенденция се наблюдава, свързана с очаквани фалити на авиокомпании с чартърни програми до България, заяви туроператорът Богдан Христов.

„На 4 февруари [2019 г.] обяви фалит [авиокомпанията] „Germania“, която беше един от основните превозвачи. На път е да промени собствеността си, а може би и да фалира авиационното ядро на „Thomas Hawk“. На там са се запътили и „Norwegian“, които също изпълняват не малко полети към България.“

След спадът от 10% на руските туристи миналата година, сега ранните записвания също са слаби твърди туроператорът Мария Михалева. Въпреки появилите се информации, че те масово разпродават имотите си по морето, от фирмите за недвижими имоти казаха, че това не е вярно.

„До преди няколко години бяха в по-високия ценови диапазон купувачите, през миналата година купуваха най-евтините.“

Най-реални ще бъдат прогнозите за предстоящия летен сезон след двете големи туристически борси през март в Берлин и Москва.