туристическо лого на България
Снимка: МТИзточник: БТА, МТ

Евтим Милошев: Транспортна свързаност и качествен туристически продукт са в основата на растежа, каза служебният министър на туризма

Служебният министър на туризма Евтим Милошев откри конференцията „Изживей България“ (Erlebe Bulgarien) в Несебър.

„Нашето желание е да си върнем немските туристи, туристите от Австрия и Швейцария. Да достигнем нивата от преди пандемията от КОВИД-19. Има два много важни фактора, които могат да помогнат това да се случи – на първо място това е туристическият продукт, който предлагаме и на второ място – въздушната свързаност“, коментира министърът пред журналисти.

Събитието събра на едно място повече от 180 представители на туристическия бранш от Германия, Австрия и Швейцария, които имат възможност да се запознаят с българския туристически продукт. Организатор е Министерството на туризма, в партньорство с концесионера на крайморските ни летища във Варна и Бургас „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД и Асоциацията на инкаминг агенциите в страната (AIA).

„Можем да имаме най-добрия туристически продукт, но когато нямаме въздушна свързаност, няма как да очакваме туристи. Нещата в туризма не се свеждат единствено до проценти, а до политики и процеси. Очакваме увеличение на пазар Германия, но ако бъдем реалисти, трябва да отбележим, че това ще се случи основно през следващата година. Ние очакваме това лято да започне записването за следващата година. Именно затова се правят и подобни събития като конференцията „Изживей България“, каза служебният министър.

Той коментира и темата с работниците, които туристическият бранш очаква през този летен сезон от трети страни. Милошев посочи, че работата на държавата в тази посока е изключително активна. Водят се разговори с Министерството на външните работи, предстои и допълнително увеличение на капацитета на консулските ни служби, разясни Милошев. „Това са консулства, които до този момент не са имали такива потоци от хора. Изведнъж заради търсенето на работна ръка се появява много голям логистичен и организационен проблем, което изисква определена толерантност към работата на държавата. А тя има отношение към всички тези процеси“, добави служебният министър на туризма.

Днес, след посещението си в Несебър, Евтим Милошев ще отпътува за Шкорпиловци, където заедно с министрите на здравеопазването и околната среда и водите ще направи инспекция на морската вода. „Помним, че точно там през миналата година започна една много негативна кампания срещу Българското Черноморие. Това се случи след инцидента със скъсването на язовирна стена в Украйна. Появиха се много фалшиви новини за замърсяване на нашето крайбрежие. Отново ще направим тези проби. Заявявам категорично – нашето море е чисто“, каза Евтим Милошев.

На въпрос относно проекта за първия по рода си задължителен Туристически гаранционен фонд у нас, който да обезщетява пътуващите в случаите на неизпълнение на поетите ангажименти от страна на туроператори, ресорният министър коментира, че работата на групата по създаването на Закона за изменение и допълнение на Закона за туризма в частта му за гаранционния фонд е на финалната права.

„На финалната права сме. Мисля, че остава едно заседание. Считам, че в рамките на този кабинет, чието време изтича, ще можем да започнем процедурата по обществено обсъждане. Това е нещо, което целият бранш очаква. Има консенсус и одобрение. Относно фалита на голям немски туроператор наскоро, считаме, че това няма да даде отражение на летния ни туристически сезон“, добави още служебният министър.

Министерството на туризма в партньорство с концесионера на Летище Бургас и Летище Варна – „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД, Асоциацията на инкаминг агенциите в страната (AIA) и „Либена Ризортс“(Melia Hotels) организираха мащабното събитие по Българското Черноморие, за да представят и популяризират пред водещите туроператори и туристически агенти в немскоговорящите държави, пред продуктови мениджъри, браншови организации, журналисти и др. новостите в българския туристически продукт. В експедиентския тур се включиха представители от Германия, Австрия и Швейцария – трите държави, които са сред най-големите и значими пазари за развитието на туризма в страната ни. Модератори на конференцията бяха главният редактор на световноизвестната немска медия fvw TravelTalk Клаус Хилдебрандт и Дирк Рогл от Travel Commerce. От българска страна имаше много представители на туристическия сектор и местната власт. Форумът беше открит от министъра на туризма и от кмета на Несебър Николай Димитров, които приветстваха участниците. Министър Милошев, който проведе многобройни неформални срещи и разговори, поздрави бранша, приятелите и партньорите на България при откриването на “Преживей България”:

„Тук съм, за да ви кажа: Нашата страна има приоритет в развитието на туризма. Туризмът като традиционен отрасъл в нашата икономика е приоритет.“ Министър Милошев се обърна емоционално към гостите на форума: „Поне две поколения германски туристи пазят спомена си за слънчевите брегове и златните пясъци на България. Нашата цел днес е децата и внуците на тези поколения да дойдат у нас и да разберат защо техните родители носят този незабравим спомен от нашата страна. Нека да върнем тази емоция!“

Министър Милошев подчерта големите традиции в развитието на Черноморския туризъм и изтъкна многообразието от възможности, свързани с богатото културно-историческо наследство, природни дадености и вкусна храна.

Специално внимание той обърна върху геотермалното богатство на България, модернизирането на хотелската база и работата с германските здравни каси, което от няколко години позволява на немските туристи да практикуват у нас здравен туризъм, възползвайки се от възможностите за отдих, възстановяване и рехабилитация в българските морски и СПА курорти. „Важно е да знаете, че България адаптира, променя и развива своя туристически продукт“, подчерта министър Милошев. Той допълни палитрата, като посочи, че по Черноморието са разположени едни от водещите световни голф игрища, а спортната инфраструктура дава много възможности и за масов спорт.

Министър Милошев отправи важните си послания към чуждестранните участници в експедиентския тур, подчертавайки в заключение, че гостоприемството е генетично заложени при българите заради кръстопътя, на който е разположена страната ни. Българите сме гостоприемни, човеколюбиви и изключително толерантни хора, посочи той и призова: „Елате, за да преоткриете България! Вие сте желани тук!“

След официалното откриване, председателят на АИА Иван Грошев и изпълнителният директор на летищния оператор на морските ни летища Франк Кванте дадоха старт на работните сесии. Те се пошегуваха, че по емоционална принадлежност германецът Кванте вече е българин, а българинът Грошев е повече германец. Двамата направиха атрактивна презентация на най-известните български курорти, представяйки любопитни факти от древната и съвременната ни история и намирайки много общи и пресечни точки между България и Германия.

Наситената програма даде възможност на гостите да създадат привлекателно авторско съдържание, което ще рекламира българския туристически продукт сред многомилионната аудитория на важните за страната ни туристически пазари, позиционирани в Централна и Западна Европа.

Събитието беше част от общата маркетингова стратегия на Министерството на туризма, насочена към утвърждаването на страната като предпочитана дестинация за летен отдих в региона.