Албена Албена от птичи поглед
Снимка: Юлиана НиколоваИзточник: БТА

Евростат: Два български региона са сред най-посетените от туристи в ЕС през юли и август 2022 г.

През 2022 г. 34% от всички нощувки на туристи в местата за настаняване в страните от Европейския съюз са осъществени само през два месеца от годината – юли и август. Това сочат данните на европейската статистическа агенция Евростат, публикувани на сайта й на 30 ноември.

През август са отчетени най-много нощувки, реализирани от туристи, в 170 от 242 района за планиране (NUTS 2) в ЕС.

Следва юли, когато е регистриран пик в броя на нощувките в 62 региона. Повечето от тях са в Северна Европа и в части от Белгия, Германия, Чехия, Франция, Италия, Унгария и Словакия.

В 15 крайбрежни региона, разположени в България, Гърция, Франция, Хърватия, Италия, Румъния и Швеция, над 5 от 10 нощувки, реализирани от туристи, са били през юли и август.

Сред регионите в ЕС с най-висока сезонна концентрация на туристически нощувки (през летните месеци юли и август) са били областта Калабрия в Италия (64.8% от общия брой нощувки), следвана от румънския крайбрежен регион Сюд-Ест (64,5%), както и от Югоизточния (64,3 на сто) и Североизточния регион на България (60,9%). Пети е регионът Ядранска Хърватска в Хърватия (60,2 на сто от общия брой нощувки), който е и един от най-посещаваните региони в Евросъюза, посочва Евростат.

При регионите от ЕС с най-ниска сезонна концентрация на туристически нощувки се различават месеците, през които те са най-малко през 2022 г.

Регионът във Франция Майо отчита най-слабо посещение на туристи през март и май (18,8% от общия брой нощувки). В полския Варшавски столичен регион най-малко туристически нощувки са регистрирани през юни и август (19%), а в испанския столичен регион Комунидад де Мадрид месеците с най-слабо посещение на туристи са били юни и октомври (19,2%).

Като цяло регионите в Европейския съюз, които включват някоя от столиците на страните, по принцип привличат туристи през цялата година, посочва Евростат.

При столиците на 15 от страните в ЕС посещенията на туристите се влияят по-малко от сезоните. Сред тях са регионите, които включват Брюксел, София, Прага, Копенхаген, Дъблин, Мадрид, Загреб, Рим, Вилнюс, Будапеща, Виена, Варшава, Букурещ, Братислава и Стокхолм.