откриване на Пловдив 2019 откриване на Пловдив ЕСК 2019
Снимка: Пловдив2019ЕУИзточник: ТрафикНюз

ЕСК ще носи дивиденти на Пловдив гражданите поне още 20-30 г напред

ЕСК ще носи дивиденти на града ни и на нас, гражданите поне още 20-30 г напред в бъдещето, казва Радостина Нейчева в интервю за ТрафикНюз.

Радостина Нейчева е директор „Международни връзки и инвестиции“ на „Корпорация за технологии и иновации“ АД.

Отговори ли на очакванията ви инициативата ЕСК?

– Като цяло смятам, че бяха постигнати основните цели на инициативата, а именно: програмата на града ни беше изпълнена с новаторски и културни изяви през цялата година. Видно беше, особено в активния летен туристически сезон, че градът гъмжи от хора – граждани на Пловдив и туристи от страната и чужбина, които искаха да станат съпричастни и да усетят атмосферата на красивия и древен град. В този смисъл оценката ми е, че инициативата ЕСК успя да привлече вниманието на своите граждани и на туристите, както и да увеличи предлагането на културни дейности, създадени в нашия град. Което е важно за укрепването и развитието на нашия творчески и артистичен потенциал в Пловдив.

За съжаление, не се оправдаха очакванията на много хотелиери за бум в увеличаването на заетостта на хотелските им бази. Обяснението според мен е, че повечето туристи бяха от типа „виртуални номади“, които използват определени електронни платформи за настаняване през интернет и не са чести гости на хотелите, а по-скоро търсят друг тип места за настаняване и споделяне на преживяването.

С кое събитие ще свързвате отминалата година?

– Разбира се, с „Капана Фест“! Едно живо и цветно събитие, което доведе млади хора от цяла България и чужбина.

Къде се провалихме?

– Мисля, че във фалстарта с церемонията по откриването. Лично аз я намерих за скучна…. Но инициативата Европейска столица на Културата Пловдив2019 беше страхотна и наситена откъм културни изяви и изцяло изпълни своите цели.

Ще има ли ефект от събитието и през следващите години?

– Да, със сигурност! Много се инвестира и много беше направено в инфраструктурата и в капацитета на града с цел да се допринесе за икономическото и социално развитие. Това ще носи дивиденти на града ни и на нас, гражданите поне още 20-30 г напред в бъдещето!