маска за лице маска за лице
Снимка: byrevИзточник: БГНЕС

ЕС затваря границите за хора от трети страни за месец

Европейският съюз затваря границите си за хора от трети страни за период от един месец. Това обяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерски съвет след видеоконферентна връзка с евролидерирте, посветена на коронавируса, предаде репортер на БГНЕС.
Взе се решение за ограничаване, спиране с някои изключения, за затваряне на границите на ЕС. Чакам от ЕК писмено да ни съобщи часа, от който да въведем мярката, ние сме готови, каза Борисов.

Той подчерта, че България се дава от всички за пример заради навременните си мерки.

„Мога да кажа, че една по една всички държави въведоха мерките, които България въведе още на 28 февруари. Някои страни са със закъснели мерки и затова действат панически, прибързано. А някои държави буквално рушат репутацията на ЕС. България се дава за пример на всички за навременните мерки. Взе се решение за затваряне на държави от Европейския съюз със страни от третия свят. Абсурд е да се правят екскурзии. Единствено може да преминават ТИР-ове, които превозват важни стоки” каза премиерът.

Борисов заяви, че всички наши сънародници, които са спрени на някои граници, ще се завърнат в България.

„Обещаха ми най-късно до 22 часа всички наши сънародници, които абсолютно неправомерно са спрени по границата на Полша, Унгария, Словения, Хърватия с полицейски ескорт, да бъдат прекарани през тези държави да си дойдат в България“, каза той.

Премиерът раздели хората на два типа групи – едните, които се прибират и неправомерно са спирани по границите. Другите – авантюристично са тръгнали на екскурзия.

Тези, които влязат в България, ако не искат да понесат ударите на закона – трябва незабавно да се приберат вкъщи и следващите 14 дни да са в карантина. „Правим всичко възможно да ги приберем, но това не значи да отидат на гости и при приятели. За нарушителите ще бъдем изключително строги“, предупреди Борисов.

„Ако мислите, че е приятно да затварят един град като Банско. Тези туристически компании си позволиха да ни докарат толкова туристи и в същото време били докарали част от тях в хотел. Сега целият хотел на „Лъвов мост“ го слагаме под охрана и карантина. Това са британски туристи, които туроператорът е докарал от Банско“, разкри премиерът.

“Нашите граничари ще имат още една тежка задача. Това, което мисля, че голямата част от българите го осъзнават, ние продължаваме да имаме нулева миграция. Споразумението ни с Турция важи. В другите държави комбинацията мигранти и коронавирус създава невероятни трудности и невъзможност да се справят. Няма нито една държава, която да има достатъчно. Някои дори са в криза. Останах приятно изненадат, испанският и гръцкият колега се обадиха с молба, гледали живата връзка във Фейсбук и снимките с нашите предприятия, голяма молба”, обяви премиерът.