Северно Черноморие Северно Черноморие
Снимка: Юлиана НиколоваИзточник: БТА

Експерти от Министерство на туризма ще проверяват хотели и ресторанти през лято 2018

През това лято експерти от Министерството на туризма ще правят самостоятелни проверки на хотели и ресторанти, каза във Варна ресорният министър Николина Ангелкова. В крайморския град тя проведе работна среща с контролните органи, на която бе обсъдена подготовката за началото на сезона. В разговора се включиха и представители на институциите и местната власт от Добрич.

Проверките на всички контролни органи започват ударно от 1 юни, посочи Ангелкова. По думите ѝ, Комисията за защита на потребителите ще разполага с виртуални приемни. Министърът уточни, че Пътните управления във Варна и Добрич са поели ангажимент до края на следващата седмица да приключат всички ремонти по националната пътна мрежа. През настоящия сезон в курортите отново ще действат българо-румънски полицейски екипи, допълни Ангелкова. По думите ѝ до няколко дни ще приключат разговорите и за сформиране на такъв със служители на реда от Германия.

86 от плажовете в страната в момента остават неохраняеми, каза министърът. 23 от тях са във Варненска област, а 13 – в Добричка. Ангелкова допълни, че през сезона ще се следи стриктно дали преместваемите обекти по плажовете и в курортите отговарят на изискванията на закона. За липсата на кадри тя посочи, че през миналата година у нас са били наети над 3 400 работници от страни извън ЕС. По думите ѝ през настоящия сезон броят на този тип служители може да нарасне.

Министърът каза още, че очакванията са през този сезон ръстът на туристите, които ще посетят България, да е около 5 процента. По думите ѝ в периода юни – септември те може да достигнат 6 милиона души. Кметът на Варна Иван Портних отчете, че от януари до април броят на чуждестранните туристи в града се е увеличил с 27 на сто в сравнение с миналата година.