Белоградчик екскурзоводи и музейни служители от Белоградчик
Източник и снимка: Община Белоградчик

Екскурзоводите и музейните служители от Белоградчик на учебно пътуване

Екскурзоводите и музейните работници от Белоградчик бяха на учебно пътуване в Сърбия и Видин.

Обучението е първо по рода си и е организирано от община Белоградчик. Темата на лекторията бе „Екскурзоводските местни беседи и обслужване в цялостните туристически маршрути и продукти”.

Целта на учебното пътуване е повишаване на компетентностите, знанията и уменията на местните екскурзоводи, касиери и служители в обектите на територията на община Белоградчик. Идеята бе това да стане в реална обстановка, като се почерпи положителен опит от практиката на техните колеги.

Участниците имаха възможност на практика да видят как се експонират и обслужват някои от най – популярните обекти в нашата съседка, като археологическия музей „Лепенски вир“ /включен в списъка на ЮНЕСКО/, национален парк „Джердап“, Райковата пещера, и др.

По време на пътуването между отделните обекти бяха организирани ролеви игри и дискутирани различни теми като „Особености при преминаване на гранични зони – умора на туриста”, „Поведение на туристи в туристически обекти, изискващи специален режим на движение – пещери, пресечен и воден терен, строителни и химически обекти” и „Контрол на местните екскурзоводски беседи в целодневен туристически продукт с комбинация България – чужбина“. Последната беседа, изнесена от Фионера Филипова –Директор на Регионалния исторически музей, бе изнесена във Видин, където бе посетен новооткрития епиграфският център с екзпозиция на култова пластика, архитектурни елементи от различни периоди и надгробни паметници.

Водещ на лекторията бе Валентина Йорданова – професионален екскурзовод, представител за Северозападна България на Асоциацията на екскурзоводите в България и член на консултативния съвет по туризъм към община Белоградчик.