Канинска екопътека Канинска екопътека
Снимка: Община ГърменИзточник: радио Фокус

Екопътеките около селата Ковачевица и Лещен са облагородени и достъпни са туристи

Анна Матерева, екскурзовод в късноантичния град Никополис ад Нестум, намиращ се в южната част на землището на община Гърмен даде интервю за предаването „Легенди за България“ по радио Фокус на 29 октомври 2017 г.

Г-жо, Матерева, които туристически и културно-исторически маршрути около селата Ковачевица и Лещен бихте препоръчали?

Анна Матерева: Село Лещен е едно от най-привлекателните и автентични места са селски туризъм в България. Разположено е върху южния склон на Западните Родопи. Пред него се открива незабравима гледка към Пирин. Реставрирани са стари къщи, които предлагат характерна за този край възрожденска атмосфера, съчетана с модерен комфорт. Село Ковачевица е единственият резерват на територията на община Гърмен. Включва черквата „Св. Никола“, килийно и светско училище, което е имало там. Селото е запазило своята самобитност и възрожденски облик, характерни са малките по площ дворове, оградени с високи каменни зидове и изнасянето на стопанските постройки извън дворовете.

Днес в селото са запазени около 112 къщи, носещи духа на типичната ковачевска архитектура. Ковачевица е едно от деветте села в България с изцяло запазена възрожденска архитектура със статут на културно-исторически резерват от 1977 г. В селото има доста забележителности като водопада Сини вир. Той се намира на 1 час път пеша западно от с. Ковачевица в долината на река Канина, където падаща с грохот вода е образувала огромни котли със синьо-зелен цвят. Водопадът е много красив и е цяла каскада в коритото на реката, която в тази част е създала величествен пролом. Козият камък е друга природна забележителност. Скално образование с площ около 300 кв. м. Намира се в землището на Ковачевица, на 14 км северно от него. Учените смятат, че самата скала е била древно тракийско светилище преди.

Туристите могат да видят и Ризовата дупка. Това е карстова пропаст с дълбочина около 12 м. При двата й отвора са изградени отвесни стълби, съответно за спускане и изкачване. Около село Ковачевица има и Каялийски скали. Те се намират в западнородопския рид Дъбраш и са защитени скални образования, със статут на природна забележителност. Представляват уникален комплекс от огромни стърчащи скали и скални венци с височина над 70 м.

Облагородени ли са пътеките в района, поставени ли са табели и съответната маркировка?
Анна Матерева: Да, в района има екопътеки с табели, достъпни са за туристите.

На какво разстояние от Ковачевица и Лещен се намира късноантичният град Никополис ад Нестум?

Анна Матерева: На около 10-15 км.

Каква история пази късноантичният град?
Анна Матерева: Никополис ад Нестум е късноантичен римски град. Той е единственият в Родопите запазил се от римския период. Основан е от император Траян през 106 г., II в. Бил е много добре развит икономически, културно и геополиточески. В града е имало минерална вода.

Открити са крепостните стени, главния вход от южната страната, два помещения като богато градско жилище, също така е открита и късно антична баня. Богатото градско жилище е имало двор, кухня, зала за приемане на много важни гости. През V век в Никополис ад Нестум е живял епископ, даже бил център на епископия. Епископът си е избрал богато градско жилище, тъй като е било много добре запазено и богато украсено. В късно античната баня е имало топъл и студен басейн, масажиране и обмазване с масла, така наречените сега СПА процедури. Минералната вода са докарвали от село Огняново с акведукти.

Тоест е удобно за туристите от Ковачевица и Лещен да посетят Никополис ад Нестум?

Анна Матерева: Да, всички туристи, които идват при нас преди това са посетили Лещен и Ковачевица или обратно. Изградената инфраструктура е много добра.