Екатерина Захариева министърът на външните работи Екатерина Захариева
Източник и снимка: МВнР

Екатерина Захариева и външни министри от ЕС обсъдиха възможностите за облекчаване на пътуванията

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева подчерта, че вдигането на ограниченията за пътуване в Европейския съюз трябва да става координирано и в съответствие с Пакета за туризма и транспорта на Европейската комисия.

Екатерина Захариева говори по време на видеоконферентна среща на 11 юни 2020 г., организирана от Германия с участието на външни министри и високопоставени дипломатически представители от 13 страни в ЕС и посветена на възстановяването на безопасното свободно пътуване в Европа.

България е приела строги правила за осигуряване на безопасността на туристическия сектор, който представлява близо 13% от българската икономика и около 11% от заетостта в страната, заяви Екатерина Захариева. От 1 юни в България са добре дошли туристи от 28 държави – членки на ЕС и Шенгенското пространство, които не подлежат на 14-дневна карантина, и от още 8, които трябва да преминат карантинен период. Външният ни министър изтъкна, че ситуацията в България във връзка с разпространението на коронавируса е стабилна като в момента сме една от най-сигурните туристически дестинации.

Участниците в срещата обсъдиха постепенното вдигане на ограничителните мерки в съответните страни и се договориха, че туристическите дейности ще изискват отговорен подход, който включва тясна координация между европейските партньори. Сигурността и здравето на гражданите през летния сезон трябва да бъдат гарантирани. Възстановяването на свободата на движение в ЕС трябва да отчита ситуацията с COVID-19 във всяка страна и не бива да вреди на усилията да се справим с пандемията.

Предпоставки за отмяна на официалните предупреждения срещу пътуване са ниско ниво на инфекции в страните на произход и крайна дестинация, както и конкретни мерки, предприети в областта на контрола на инфекциите и здравеопазването, особено в туризма и пътуванията въз основа на препоръките на ЕК по туризъм и транспорт от 13 май 2020 г.