курортен комплекс Албена Албена от птичи поглед от птичи поглед
Снимка: Юлиана НиколоваИзточник: БГНЕС

ЕК: Свободното движение и пресичането на границите е ключово за туризма

На 13 май 2020 г. Европейската комисия (ЕК) представи пакет от насоки и препоръки, които да помогнат на държавите-членки постепенно да премахнат ограниченията за пътуване и да позволят на туристическия бизнес да стартира отново след месеци блокиране, като спазват необходимите здравни предпазни мерки.

Веднага щом здравната ситуация позволява, хората трябва да могат да се съберат с приятели и членове на своите семейства в собствената си държава или зад граница, с всички необходими мерки за безопасност.

Пакетът има за цел също така да подкрепи бизнеса и да гарантира, че Европа продължава да бъде дестинация номер едно за посетители.

Според пакета, премахването на ограниченията по вътрешните граници на ЕС трябва да стане поетапно и координирано.

“Свободното движение, пресичането на границите, е ключов момент за туризма. Като се има предвид, че държавите-членки на ЕС успяха да намалят разпространението на вируса, общите ограничения на свободата на движение могат да бъдат заменени с целенасочени мерки”, се казва в препоръките на ЕК.

Европейската комисия предлага първо да се премахнат ограниченията за преминаване на границите между държави и региони с подобна епидемиологична ситуация. В същото време комисията настоява всички жители на страната, в която се премахват ограниченията, да могат да преминат границата, независимо от гражданството.

Възстановяването на транспорта също трябва да стане постепенно, като същевременно се гарантира безопасността на пътниците и персонала. Насоките съдържат редица препоръки за пътническия транспорт по въздушен, железопътен, автомобилен и воден път, като например необходимостта да се ограничи контактът между пътници и транспортни работници и между самите пътници.

Трябва да бъдат изготвени и здравни протоколи за хотелиерския бизнес.

Комисията определя обща рамка, предоставяща критерии за безопасно и постепенно възстановяване на туристическите дейности и разработване на здравни протоколи за хотели и други форми на настаняване, за да се защити здравето както на гостите, така и на служителите. Тези критерии включват епидемиологични данни; достатъчен капацитет на здравната система за местните хора и туристите; стабилно наблюдение и тестване на капацитета и проследяване на контакти. Тези указания ще позволят на хората безопасно да отсядат в хотели, къмпинги, курорти и други места за почивка, да посещават ресторанти, барове и кафенета и да ходят по плажове и други места за отдих на открито.

Държавите-членки, с подкрепата на комисията, постигнаха съгласие относно насоки за гарантиране на трансгранична оперативна съвместимост между проследяващите приложения, така че гражданите да могат да бъдат предупредени за потенциална инфекция с коронавирус даже и когато пътуват в ЕС. Тези приложения за проследяване трябва да бъдат доброволни, прозрачни, киберзащитени, трябва да разчитат на Bluetooth технологията и да бъдат взаимодействащи както в границите, така и в операционните системи. Оперативната съвместимост е от решаващо значение: гражданите на ЕС трябва да могат да получават сигнали за възможна инфекция по сигурен и защитен начин, независимо къде в ЕС се намират в ЕС и какво приложение използват.

Ваучерите за пътуване трябва да се превърнат в привлекателна алтернатива на паричното възстановяване на потребителите.

Според правилата на ЕС, пътниците имат право да избират между ваучери или парично възстановяване на анулирани транспортни билети (самолет, влак, автобус и ферибот) или пакетно пътуване.

Доброволните ваучери трябва да бъдат защитени срещу неплатежоспособност на емитента, с минимален срок на валидност от 12 месеца и да бъдат възстановени след най-много една година, ако не бъдат изкупени. Те също така трябва да предоставят на пътниците достатъчна гъвкавост, трябва да им позволят да пътуват по един и същ маршрут при същите условия на обслужване или пътниците да резервират пакетен договор за пътуване със същия тип услуги или с подобно качество. Те също трябва да могат да бъдат прехвърляни на друг пътник.

ЕС продължава да предоставя незабавна ликвидност на предприятия, засегнати от кризата чрез инициативата за реагиране на коронавирус, при споделено управление с държавите-членки. Освен това комисията предоставя до 8 милиарда евро финансиране за 100 000 малки предприятия, засегнати от кризата, с Европейския инвестиционен фонд.

Комисията възнамерява да спести работни места с до 100 милиарда евро финансово облекчение от програмата SURE. Комисията също така подкрепя партньорства между службите по заетостта, социалните партньори и компаниите за улесняване на преквалифицирането, особено за сезонните работници.

Комисията също така ще насърчава общоевропейските комуникационни кампании, представящи Европа като туристическа дестинация номер едно.

За да допълни краткосрочните мерки, Комисията ще продължи да работи с държавите-членки за насърчаване на устойчивия туризъм в съответствие с европейската Зелена сделка и за насърчаване на дигиталната трансформация на туристическите услуги, за да предложи повече избор, по-добро разпределение на ресурсите и нови начини за управление на пътуванията и туристически потоци.

Комисията ще организира Европейска конвенция за туризма с институциите на ЕС, индустрията, регионите, градовете и други заинтересовани страни, за да изгради съвместно бъдеще на устойчива, иновативна и гъвкава европейска туристическа екосистема – „Европейска програма за туризъм 2050 г.“

ЕК планира да създаде специален уебсайт, където информацията за ситуацията на границите да бъде публикувана в реално време.

В същото време комисията иска да избегне повторение на ситуацията в началото на епидемията от коронавирус, когато държавите въведоха контрол върху шенгенските граници без предварително одобрение вътре в ЕС.

Държавите-членки следва да действат въз основа на насоки от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) и използване на регионалната карта, разработена от ECDC.

Комисарят по въпросите на правосъдието и потребителите Дидие Рейндерс заяви: „Свободата на движение е най-ценното от европейските граждани. Важно е да се възстанови това право веднага щом обстоятелствата го позволят.“

По-рано ЕК предупреди, че туристическият сектор в страните от ЕС тази година може да загуби половината от доходите поради ограниченията, свързани с пандемията.

Туризмът обхваща около 10% от БВП на ЕС; 27 милиона европейци работят пряко или косвено в тази индустрия. Освен това разпространението на дела на туризма в БВП на отделните страни от съюза е доста голямо – от 2,6% в Словакия до 20,6% в Гърция.

267 милиона европейци (62% от населението) извършват поне едно частно пътуване през свободното си време годишно, а 78% от европейците прекарват ваканциите си в своята държава или друга държава от ЕС.

На фона на пандемията страните от ЕС наложиха мащабни забрани за социалния и икономически живот, включително търговски ограничения, забрана за експлоатация на ресторанти и хотели, затваряне на граници и ограничения на въздушните и наземните комуникации.

Отварянето на външните граници и достъпът до съюза на граждани на трети страни се планират на “втория етап” от премахването на ограничителните мерки, тоест по-късно. По-рано ЕК препоръча забраната за „незадължителни пътувания“ за граждани на трети страни в ЕС да бъде удължена до 15 юни.