маска за лице маска за лице
Снимка: byrevИзточник: БГНЕС

ЕК с три критерия за премахване на карантините в Евросъюза

Европейската комисия (ЕК) разработи и обяви три критерия за премахване на карантините в ЕС, като все още няма възможни дати за тяхното вдигане. Това заяви ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на видеоконференция, представяща препоръките на ЕК към страните от общността за премахването на карантините.

“Първият е епидемиологичният критерий, който трябва да потвърди, че разпространението на болестта е намаляло значително за дълъг период от време. За това може да свидетелства например от постоянното намаляване на броя на новите инфекции и хоспитализации”, каза тя.

Публикуваният документ на Европейската комисия разкрива и останалите критерии, вторият от които е наличието на достатъчен капацитет на здравната система. „Например: коефициентът на заетост в интензивните отделения, адекватен брой болнични легла, достъп до фармацевтични продукти, необходими в отделения за интензивно лечение, за които съществува непосредствен риск от дефицит (антибиотици, анестетици, лекарства за реанимация и миорелаксанти), възстановяване на оборудването (вентилатори, защитни средства), наличие на спешна медицинска помощ, както и достатъчен човешки ресурс със съответните умения“, се казва в препоръките.

И накрая, третият критерий е достатъчният потенциал на системата за наблюдение на заболяването и контактите на заразените хора. “По-специално са необходими широкомащабни възможности за тестване, за да се открие заболяването и разпространението на вируса, съчетано с възможността за проследяване на контакти и карантина в случай на повторно появяване и по-нататъшно разпространение на инфекции. Ще са необходими възможности за откриване на антитела, за да се следи частта от населението, което успешно е преодоляло COVID-19 и вероятно е придобило имунитет “, се казва в документа.

През последната седмица в повечето страни от ЕС броят на заразените и починали за ден се стабилизира сравнително, а в някои случаи дори започна да намалява. Но той все още остава стабилно висок, все още няма ясна тенденция към намаляване. На 13 април френският президент Еманюел Макрон обяви удължаването на карантината във Франция до 11 май, тъй като епидемията на страната “все още не е ограничена”. На 15 април Съветът за национална сигурност на Белгия трябва да вземе решение за срока на карантина в тази страна, където засега ограничителните мерки са валидни до 3 май.