маска за лице маска за лице
Снимка: byrevИзточник: Forbes България

Ефектът на COVID-19 върху българския туризъм

Свободното движение на хората е силно ограничено, а редица експерти прогнозират, че разпространението на коронавируса ще бъде овладяно най-рано през юни-юли. При този сценарий се задава истинска криза в туризма, не само в България, но и в цял свят, пише редакторът във Forbes Мирослав Майер.

Глобалната туристическа индустрия съставлява над 10% от световния БВП. Според World Travel and Tourism Council пандемията от COVID-19 може да коства 50 милиона работни места в световен план само в туристическата индустрия. Прогнозата е 7 милиона от тях да са в Европа. След приключване на пандемията се очаква да са нужни поне 10 месеца за пълно възстановяване на индустрията.

Преди да настъпи кризата с коронавируса туризмът в България отчиташе много добри резултати. За периода декември 2019 г. – януари 2020 г. е регистриран ръст от 11.9% спрямо същия период на миналата година. Преди кризата прогнозите за летния сезон бяха за ръст на сектора с до 10% на годишна база.

Картината в момента обаче е съвсем различна.

В момента в цялата страна в регистрираните места за настаняване нощуват 1025 човека, което е под 1% от обичайния брой на туристи по това време, заяви в ефира на bTV министърът на туризма Николина Ангелкова.

По инициатива на Асоциацията на Българските туроператори и туристически агенции (АБТТА) и Българското конгресно бюро (БКБ), Zangador и Travel Academy проведоха проучване с над 1000 представители от туристическия бранш. Изследването е актуално към 11.03.2020 и към тази дата:

  • 87.7% от анкетираните бизнеси вече имат сериозен спад в оборота
  • 86% от анкетираните очакват бизнес спада да продължат поне до май
  • 78% от фирмите изпитват проблеми с ликвидността
  • 57% планират да освободят персонал.

По думите на ресорния министър засега няма отменени резервации за юли и август, но това не означава, че утре или в другиден това няма да се случи. „Спрели са обаче записванията, което сигурно е нормално в тази обстановка”, допълни Ангелкова.

„Към момента ни е трудно да прогнозираме дали ще има изобщо летен сезон“, заяви Ангелкова и посочи, че се обсъждат различни варианти, сред които:

  • Опит концесионерите на пясъчните ивици да пуснат чадърите и шезлонгите безплатно.
  • Кризисна рекламна стратегия за летния сезон, която ще бъде във всички средства за масова информация.
  • Фокус вътрешен пазар и съседни страни.

Картината като цяло е доста притеснителна. Заетите в сектора са изправени пред голямо изпитание. В писмо 74 туроператорски фирми посочват, че се заплашени от фалит.

„В Закона за извънредното положение се казва, че всички срокове, свързани с различни задължения, спират да текат и започват да действат един месец след прекратяването на извънредното положение“, разясни Ангелкова.

Това означава, че туроператорите ще имат време да връщат пари до 13 май на туристите, отменили резервациите си.

Заради хаоса с предплатените пакетни пътувания беше създадена схема за ваучери със срок 24 месеца. Според директивата на ЕК обаче никой туроператор не може да задължи клиента да приеме този ваучер, ако той не желае.

Така на практика туристите, чиито резервации не са се осъществили, имат три опции – възможност за ваучер, пренасочване на пътуването или възстановяване на сумата.