Дубровник Дубровник
Снимка: Trish HartmannИзточник: money.bg

Дубровник ограничава броя на туристите

Един от най-посещаваните балкански градове – хърватският Дубровник е поредната популярна дестинация, която се бори с огромните тълпи от туристи.

Живописният курорт на Адриатическото крайбрежие е изправен пред реалната опасност да бъде наводнен от хилядите туристи, които ежедневно слизат от круизните кораби, акостиращи в града, пише Reuters.

През периода януари-юни близо 280 000 туристи от 188 круизни екскурзии посетиха 800-годишния град. Миналата година над 749 000 души слязоха от 539 круизни кораба, закотвени в пристанището на Дубровник.

Търговците, рестораньорите и 1500-те жители, живеещи в Стария град – районът около крайбрежната крепост, който често се появява в хитовия сериал „Игра на тронове“ – се бориха да обслужат тълпите от гости.

Миналата година ЮНЕСКО предупреди, че статутът на Дубровник като част от списъка на обектите на световното културно наследство е изложен на риск поради огромния брой туристи и постоянно прииждащите круизни кораби.

За да се справи с проблема, през 2017 г. градът представи своя план „Уважавайте града“, чиято цел е да ограничи броя на туристите от круизи, които посещават Стария град до 4000 души във всеки един момент.

„Проектът започна да дава резултати през този туристически сезон и можем да видим подобрения в качеството на приемане на гостите от круизни кораби и по-малко тълпи“, каза Сандра Миловчич, служител в Туристическата асоциация на Дубровник.

По думите й броят на така наречените стационарни гости също се увеличава през 2018 г. Според официални данни повече от 4.2 млн. души са прекарали поне една нощ в живописния град през 2018 г., което е с 14% повече от миналата година.

Дубровник е обявен за най-добрата дестинация за круизи в Източното Средиземноморие през 2017 г. и 2018 г. от специализирания онлайн портал за круизни пътувания Cruise Critic. След него се нареждат черногорския град Котор, Венеция и гръцките острови Санторини и Родос.