парк Свети Врач, Сандански парк Свети Врач, Сандански
Снимка: Община СанданскиИзточник: БНТ

Драстичен спад на туристи в Сандански

Значително са намалели туристите в Сандански спрямо миналата година заради коронавируса. Заети са само около 60 % от местата в хотелите. Туристите в града са предимно българи, които почиват за не повече от 5 дни, съобщава в репортаж БНТ на 19 юли 2020 г.

Представителите на туристическия бранш са категорични, че хората все още не се чувстват достатъчно сигурни, за да почиват в хотели с басейни. В момента туристите в Сандански са основно българи, които почиват в града за не повече от 5 дни. Впечатление прави, че в курорта няма дори гърци, които от години са най-многобройните почиващи.

Отменени са всички семинари и други фирмени мероприятия в хотелите. Въпреки че туристите в Сандански са малко, цените за нощувка се запазват като миналогодишните – около 100 лева за двама души. За сега хотелиерите не предвиждат съкращения на персонал.

През последните години хотелиерите в Сандански са разчитали много на сръбските туристи, които пътувайки към Гърция нощували града. Сега обаче липсват и резервации основно се правят за събота и неделя от румънци и българи.

„Интересното е при сърби и румънци, че много често правят резервация от днеска за днеска. Тоест те пътувайки насам може би гледат, колко време още им остава. Може би следят ситуацията на Кулата и решават, че трябва да отседнат и е по-добре да пренощуват една вечер тук. И всеки си буква по най- бързия начин през онлайн каналите, през телефон“, заяви Христина Панайотова, секретар на сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Сандански.

Въпреки по-малкото посетители промяна в цените няма. Нощувката за двама души в четири или пет звезден хотел варира от 120 до 200 лв. с включена закуска.

„Опитваме се да придаваме някаква друга стойност на нощувките, не само да дойдеш да ядеш и да спиш, ами да получиш преживявания. Разходки из планината с гид от нас или винодегустация или някаква музикална вечер“, обясни Христина Панайотова, секретар на сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Сандански.

Туристите, които и сега са в града, смятат, че да се планира почивка след Covid кризата е все по-трудно.

От туристическия бранш казват, че масово са отменени и сватби на чужденци, които са планували своите венчавки в Сандански.